KŘÍŽ, J. LABORARTORY BRNO [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Františák, Luboš

Každá fáze této práce byla provázena změnou, cestou od původně komplikovaného návrhu k jednoduššímu a důvtipnějšímu řešení. Koncept je výsledkem hledání a prověřování na pracovních modelech. V návrhu jsem spokojen zejména s čitelným provozem a funkčně promyšlenými dispozicemi. Autor předvedl kombinaci velkorysého konceptu a úsporných dispozic i architektonického výrazu. Snaha o vytvoření mohutného vyložení nad vstupem zavedla autora ke konstrukčně náročnějšímu řešení, které by také zasloužilo posun k elegantnějšímu zjednodušení.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Student Jan Kříž prokázal schopnost rychle nalézat dobrá řešení a systematicky postupovat podle stanoveného plánu. S jeho přístupem k práci po celý semestr jsem byl velmi spokojen.
Navrhovaná známka
B
Body
88

Posudek oponenta

Mikulášek, David

Velkorysé hmotové a prostorové řešení definující veřejný prostor je oslabeno formálním řešením fasád a nejasnou úlohou veřejného prostoru.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Zajímavé a velkorysé hmotové řešení definující veřejný prostor a otevírající vstup do vnitrobloku při respektování urbanismu okolních budov. „Dvůr“ ale není dále nijak podrobněji řešen, chybějící napojení na parter a vnitroblok snižuje jeho odůvodněnost a zvyšuje jeho bezpečnostní rizika. Pozitivní je reakce na nároží Koliště – Milady Horákové, škoda, že obdobně není reagováno na tř. kpt. Jaroše.
Architektonické řešení C Výraz jednoznačné hlavní hmoty je oslaben formálním řešením boční fasády, která nereaguje na jedinečnost a velkorysost zvoleného konstrukčního systému a na možnost osvětlení výstavních prostor denním světlem. Menší objekt je řešen velmi formálně ať již členěním fasády proporčně odpovídající rodinnému domu nebo dispozičním řešením. Otázkou zůstává, zda umístění komunikačního jádra rozdělujícího výstavní prostor na dvě části nesnižuje jeho potenciál.
Provozní řešení B Provoz řešen jednoduše a přehledně s připomínkou již výše zmíněného rozdělení prostoru komunikačním jádrem a nevyužití polopater např. pro umístění wc nebo kanceláří. Kavárna ve 4. NP je bezbariérově přístupná pouze přes galerii, což snižuje její samostatné využití. Vzhledem k celkové velkorysosti je ubytování formou kójí diskutabilní.
Technicko konstrukční řešení B Velkorysé a realizovatelné, zvolený systém odpovídá potřebám a významu objektu. Diskutabilní je použití těžké keramické vyzdívky.
Formální úroveň C Formální úroveň velmi dobrá, vizualizace popisují návrh i z dalších pohledů a z interiéru, bohužel chybí pohled z tř. kpt. Jaroše a zdokumentování nově tvořeného veřejného prostoru, stejně tak i podrobnější popis důvodů zvoleného řešení.
Navrhovaná známka
B
Body
81

Otázky

eVSKP id 66153