MERTA, J. LABORARTORY BRNO [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Palacký, Jiří

Navržená budova je svébytnou a nekompromisní odpovědí na komplikovanou situaci, ve které se budova nachází. Přehledným způsobem se vypořádal s výzvami i příležitostmi, které volně postavené zadání a parcela nabízejí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Jakub Merta se ve své práci zaměřil na spojení praktického a funkčního s uměleckým. Logice vnitřního uspořádání provozu a prostoru budovy věnoval usilovnou práci. Svědomitým způsobem rovněž vypracoval několik hmotnových a materiálových řešní v podobě pracovních modelů. Jeho návrh tak prošel několika vývojovými stupni a výsledný návrh je tedy vyústěním kreativního procesu navrhování s eliminováním slepých uliček.
Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Marek, Jiří

Předložená práce studenta Jakuba Merty je velmi dobrá až na drobné výhrady uvedené v jednotlivých kapitolách hodnocení.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Urbanistické řešení Návrh na dané parcele nepracuje s tradičním pojetím nároží městského bloku. Odpovídá však celkovému konceptu otevření vnitřního prostoru galerie do okolí. B80
Architektonické řešení B Architektonické řešení Objekt, ač vnitřními prostory propojen a provázán, je ve výsledku vnímán jako objekty dva. Vzhledem k vnitřnímu rozdělení dvou rozdílných provozů a jejich poměrnému vyvážení co do objemu vnitřních prostor se tento přístup jeví jako správný. Je otázkou, jaké vnitřní prostředí galerie díky velkému podílu zcela prosklených ploch směrem do Moravského náměstí nabídne. Na druhou stranu se může otevřenost vůči okolí jevit jako výhoda a prvek, který návštěvníky do galerie přivede. Ve vnitřním prostoru však jeho otevřenost vůči této velmi rušné části města může působit na návštěvníky negativně a rušivě při procházení a vnímání expozicí. Myslím, že záměru ukázat okolí, že "galerie žije", by postačilo její vetší otevření v parteru a dobře fungující prostor otevřených teras a výstavních ploch pod širým nebem. Řešení přechodu expozic do venkovního prostoru i umístění galerijní kavárny nad rušnou ulici oceňuji.
Provozní řešení B Provozní řešení Jak již bylo konstatováno, objekt je v zásadě rozdělen na dva provozní celky. Vhodným umístěním vnitřních komunikací a společných hlavních hygienických zázemí obou objektů je podlažní plocha efektivně využita. Z uživatelského hlediska je umístění dvou osobních výtahů do galerijní části provozu komfortní, z provozního hlediska a celkové velikosti této části objektu a charakteru pohybu návštěvníků v galerii se však jeví dva výtahy jako nadbytečné. Nedostatky shledávám v poněkud formální práci s funkčními prvky vnitřního prostoru. Konkrétně například informační pult umístěný podivně v rohu jinak velkoryse navržené vstupní haly. Tento první kontakt s návštěvníky, jejich přivítání v galerii, podání informací o probíhající výstavě atd. by mohlo být navrženo poněkud důstojnější formou odpovídající celkovému výrazu objektu. Podobně je na tom i kavárna. Věřím však, že nedostatečné zamyšlení se nad vzhledem a prostorovým uspořádáním těchto důležitých částí vnitřního prostoru bylo dáno poměrně velkým objemem práce na objektu jako celku, a že v budoucích projektech jim bude věnována patřičná pozornost. B80
Technicko konstrukční řešení B Technicko konstrukční řešení Celkové konstrukční řešení je pro objekt vhodně zvoleno a je nedílnou součástí vnitřních prostor objektu, podílí se významně na jeho celkovém uspořádání a charakteru. Jako poněkud problematické se mi jeví řešení fasád poloviny objektu s dílnami a administrativou. Rozumím snaze objekt odlišit od části objektu s galerií, tedy i na povrchu objektu ukázat jinou vnitřní náplň pomocí jiného druhu fasády. Jsou zde navrženy hliníkové lamely, které dle řezu fasádou vytvářejí předsazenou nezávislou konstrukci. Fasáda se v tomto provedení bude jevit jako plastická, výrazněji při přímém slunečním svitu. Je však otázkou, jak se bude tato předsazená otevřená konstrukce chovat v čase, jak se bude udržovat a jak bude atakována běžným provozem na ulici Milady Horákové, kde je navržena až do úrovně chodníku kolem budovy.
Formální úroveň B ormální úroveň Formální úroveň práce je dobrá. Výkresy jsou přehledné a dobře se v nich orientuje. Vizualizace objektu působí poněkud tvrdě a detaily neodpovídají celkovému charakteru fotografií, do kterých jsou vkládány. Doporučuji do budoucna pro tento způsob prezentace více sjednotit vkládaný objekt s jeho okolím.
Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 66155