MACUROVÁ, L. LABORARTORY BRNO [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Wahla, Ivan

Podle mého mínění studentka prokázala v předkládaném návrhu smysl pro systematickou a metodickou práci. Podařilo se ji nalézt odpovídající vznešenou klidnou formu budovy a splnila zadání vhodným dispozičním uspořádáním. Navrhla rozponově vhodný konstrukční systém a předložila velmi velmi čistá řešení půdorysů,řezů a fasád. Zákresy do fotografií jsou velmi dobré o vhodnou formou dokládají harmonické spojení s okolními domy. Grafické zpracování předložené práce je velice dobré. Otázky a náměty k obhajobě: Popište technologické parametry budovy se zaměřením na větrání a osvětlení přirozeným denním světlem.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování Studentka pracovala celý semestr pravidelně a postupně návrh metodicky propracovávala do velkých podrobností.
Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Mikulášek, David

Studentka ve SWOT analýze zmiňuje hrozbu, že zvolené místo a kontext může galerii ubírat na prestiži a jedinečnosti. Tady vidím základní kolizi, která vyústila v to, že studentka navrhovala galerii architektury, zadání ovšem bylo LABORARTORY. Tak samozřejmě muselo dojít k naplnění této hrozby, protože se pouze zduplikovaly výstavní prostory, které jsou již v okolí dostupné a výsledná práce získala spíše formu administrativní budovy s doplňkovým a zaměnitelným provozem galerie architektury, bez výše zmíněné jedinečnosti a tedy i prestiže. Bohužel, protože jinak jsem viděl velice kvalitní a podrobně zpracovanou práci, u které si dovedu představit i její případné zrealizování. Nebyla to ale pro mne odpověď na zadání, jinak by hodnocení bylo vyšší.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Jednoduché hmotové řešení, které důstojně navazuje na okolní zástavbu a respektuje urbanistický charakter místa, využívající parter, s logickými vazbami na okolí. Pouze definice pohledových os v konceptu se jeví poněkud spekulativní. Velmi pozitivně hodnotím propojení městské zeleně stromořadím. Nebyla řešena slabá stránka místa – neutěšenost vnitrobloku, pouze byl zakryt.
Architektonické řešení B Kvalitně vyřešený městský administrativní palác, který ale neodpovídá na zadání – LABORARTORY. A samozřejmě všechny ostatní důsledky, které s sebou implantace galerie do administrativní budovy přináší. Jako ne příliš šťastná se mi například jeví forma vstupu – posuvné dveře v zalomení.
Provozní řešení C Provoz vyřešen dobře, je zde provozní problém – společné komunikační prostory jak pro galerii, tak pro zbytek budovy. 1. PP není příliš ekonomicky využito. Rovněž skutečné HPP výstavních prostor jsou, dle mého názoru, menší než požadavek v zadání BP.
Technicko konstrukční řešení A Kvalitně a funkčně zpracované, odpovídá požadavkům kladeným na administrativní budovu.
Formální úroveň A Formální úroveň výborná, bez připomínek.
Navrhovaná známka
B
Body
86

Otázky

eVSKP id 66142