KOZUBOVÁ, M. LABORARTORY BRNO [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Rusín, Tomáš

Během práce na projektu prokázala studentka smysl pro systematickou práci, doloženou analýzami řešeného území. Na předloženém řešení prokazuje znalosti místních podmínek. Zvolená struktura i forma je adekvátní k exponovanému místu, které je v přímém dotyku s okružní třídou. Formální lapidárnost navržených objemů se jeví pro zvolenou náplň jako velmi vhodná a architektonicky zvládnutá. Konstrukce i dispozice jsou logické a čisté. Grafika předložené práce je dostatečná a čitelná. Otázky a náměty k obhajobě: Popište způsob uchycení kortenového obvodového pláště.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování Studentka svým celoročním poctivým přístupem k práci i výslednou prací prokázala schopnosti, opravňující ji předstoupit před komisi a práci obhájit.
Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Todorov, Petr

Urbanistický koncept je jednoduchý a čistý. Autorka jasně představuje záměr vyjádřit hmotově rozdílnost funkcí, obsažených v domě. Výsledná architektura je vyvážená a klidná. Lapidárnost tvarů a měřítko nárožního objemu má důstojný, městotvorný výraz.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Základní kompozice objektu, s dominantou nárožní adice objemu galerie, je dobrou a jednoduchou možností řešení zadané urbanistické situace. Koncept vychází z předpokladu homogenní zástavby nároží, vytváří živý vstupní předprostor, a tím současně podporuje snahu začlenit dům mezi významné stavby na brněnském okruhu. Přispívá také k prostorové návaznosti zeleného pásu okružních parků s třídou kpt.Jaroše.
Architektonické řešení B Nosným motivem návrhu je kontrast klidného objemu pronajímatelných prostor a abstraktní ráz horizontálně členěné hmoty galerie. Architektonický výraz domu s úspěchem usiluje, při velikosti objemů a členění fasád, o vyvážený a uměřený dojem. Měřítko struktury fasády odpovídá kontextu sousedních domů. Vložení parteru, materiálově odlišného od fasádního pláště z cortenu, tělo domu výrazně odlehčuje. Velkorysé celoplošné použití cortenového obkladu však považuji za sporné.
Provozní řešení C Zvolené řešení vychází z racionálního a ekonomického rozboru provozu. Pronajímatelné plochy jsou jasně odděleny od ploch výstavních. Shledávám drobné nedostatky v řešení zázemí obchodních prostor parteru (velikosti, kapacity). Řešení hlavního komunikačního jádra kulturní části je téměř kopií jádra administrativního zázemí. Koncept pevného pozadí administrativní části porušuje autorka prolnutím funkce výstavních prostor do posledního patra tohoto objektu. Situování vjezdu do podzemních garáží z ulice Milady Horákové považuji za vhodné.
Technicko konstrukční řešení B Jednoduché konstrukční řešení odpovídá zvolenému prostorovému schematu, podporuje kompozici prostorových plánů.
Formální úroveň B Práce je věcně prezentována, odpovídá jasnosti a racionalitě předloženého návrhu.
Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 66137