JANOUŠEK, M. LABORARTORY BRNO [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Nový, Vítězslav

Logický, promyšlený návrh využívající potenciálu místa a jeho okolí s výrazným motivem horizontální hmoty galerie jako dominanty významné budovy na brněnském „ringu“. Celkový architektonický výraz je jemný a elegantní. Rezervy projektu jsou v přesvědčivějším provozním řešení . V celkovém hodnocení výrazně oceňuji autorův příkladný a svědomitý přístup k práci na projektu. Předloženou bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení A 90.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Svědomitý, samostatný a intenzívní přístup k bakalářské práci s dobrým časovým rozvrhem.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Hybská, Bohumila

Předložená práce je zpracována pečlivě a s jistotou. Dispoziční a provozní schéma je racionální, kompaktní objemové řešení je přiměřené. Lepší hodnocení by však vyžadovalo větší míru kreativity a architektonické přesvědčivosti.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Koncept situačního řešení je popsán logicky a věcně, nicméně vlastní návrh, který by mohl vést k zajímavému řešení vzniklého „předprostoru“ zůstává za očekáváním. Velká plocha parcely tak zůstává nevyužita, což je v daném místě bezesporu škoda.
Architektonické řešení B Předložený projekt v první části objasňuje proces vývoje konceptu návrhu stavby a bohatě odkazuje na inspirační zdroje. Objemové řešení stavby je kompaktní a vyváženě řešené ve vztahu k sousedním objektům (návaznost na římsu a hřeben sousedního objektu při ulici Koliště a návaznost na hranu atiky při ulici Milady Horákové). Architektonický výraz fasád působí částečně nahodile. Orámovaný pás prosklené fasády přes dvě podlaží kopírující fasádu orientovanou do městského ringu a nároží nekonvenuje ani nekontrastuje s ostatními fasádami. Materiálové řešení je kultivované. Navržené půdorysné členění je přehledné a s logickými provozními vazbami. Vnitřní uspořádání stavby by si zasloužilo větší prostorovou členitost.
Provozní řešení B Prostorové funkční schéma přehledně vymezuje jednotlivé funkce. Velký význam má „středová“ část objektu s výstavními a společenskými aktivitami. Do tohoto prostoru je zahrnut i rozlehlý foyer, jehož provoz není stejně jako provoz na přiléhajícím veřejném prostranství čitelný. V dispozičním schématu nejsou navrženy prostory pro šatny návštěvníků galerie popř. pro book shop, prostor pro dětské aktivity apod. Z výkresů není patrné, zda je využívána i střecha objektu.
Technicko konstrukční řešení B Navržené konstrukční řešení je přiměřené a přehledné, energetické schéma je funkční. Poloha retenční nádrže v nejvyšším podlaží je v budově s uvedenou funkční náplní diskutabilní. Ve výkrese nejsou značeny světlé výšky (ale pouze konstrukční). Objekt má poměrně velké množství prosklených ploch orientovaných na osluněné světové strany (střešní světlíky, prosklené fasády), u kterých není zřejmé jak budou řešeny z hlediska tepelné zátěže a vhodného osvětlení pracovních a výstavních prostorů.
Formální úroveň A Projekt má velmi dobrou formální úroveň, kultivované grafické zpracování, bohatou úvodní část s průzkumy rozbory a koncepčními východisky a vizualizace jak exteriérového tak interiérového řešení.
Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 66106