ČÍPOVÁ, E. Syntéza feroelektrických a dielektrických keramických kompozitních materiálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Částková, Klára

Diplomová práce Bc. Evy Čípové je zaměřena na syntézu a přípravu feroelektrických a dielektrických materiálů s cílem syntetizovat fázově čistý prášek na bázi barium stroncium titanátu (BST) a z něj přípravit keramiky s definovanou mikrostrukturou vhodné pro dielektrická měření. Teoretická část práce podložená 33 odkazy shrnuje obecné informace o keramice a jejích elektrických vlastnostech se zaměřením na keramiku na bázi BST a dále pak základní poznatky v oblasti tvarování a slinování keramiky. Podrobnou rešerši nejaktuálnějších experimentálních výsledků studentka připravila z oblasti syntézy práškových materiálů na bázi BST a z oblasti přípravy keramiky na bázi BST. Experimentální část zahrnovala celý relativně složitý technologický proces přípravy keramického tělesa: syntézu práškového materiálu, jeho úpravu, tvarování a slinování a v neposlední řadě také charakteristiku jak prášku, tak keramiky. Každý z těchto procesu je odlišného charakteru a studentka dokázala správně vyhodnotit výstupy jednoho a aplikovat je při následujícím kroku. Získala tak komplexní a pro materiálového inženýra významnou praktickou zkušenost. Při své práci pracovala samostatně, pečlivě a systematicky. Výsledky práce logicky utřídila, diskutovala a zredukovala na výstižné závěry, které odpovídají splnění zadaných cílů. Vzhledem k uvedenému doporučuji diplomovou práci Bc. Evy Čípové k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Salamon, David

I. Celkový dojem a výstupy Diplomová práce obsahuje rozsahem vyváženou teoretickou a experimentální část, ale diskuze neobsahuje odkazy na literaturu potvrzující či vyvracející závěry. Jednotlivé části práce na sebe logicky navazují a rozsah odpovídá požadavkům pro diplomovou práci. II. Aktuálnost zpracovaného tématu Dané téma je aktuální a teoretická část práce dobře shrnuje současnou úroveň poznání. Rozsah jednotlivých kapitol je vyvážený a počet uvedených referencí je dostatečný, avšak příliš často jsou citovány práce publikované na VUT a ne originální zdroje. III. Připomínky k textu Pro lepší přehlednost bych ocenil rozčlenění kapitoly 5 (Výsledky a diskuze) na část týkající se syntézy prášků a na následné slinování. IV. Jazyková a grafická úroveň Práce obsahuje velké množství překlepů, pravopisných i typografických chyb. Například hned na straně 3 v nadpisu je napsáno „Barium“ místo Baryum, nebo na straně 17 je slovo difuze psáno střídavě s kroužkem i bez. Časté jsou rovněž mezery uprostřed slova či nesprávně umístěné čárky, tyto chyby snižují hodnotu jinak velmi kvalitní diplomové práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 67253