VALA, R. Testování vlastností pájek v ochranné atmosféře [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Szendiuch, Ivan

Testování vlastností bezolovnatých pájek je nekonečný příběh především z toho důvodu, že do procesu pájení vstupuje mnoho známých i neznámých faktorů Tyto pak ovlivňují jakost a spolehlivost pájených spojů natolik, že může docházet k jejich destrukci za poměrně kratší dobu. Tato skutečnost se projevuje daleko výrazněji u bezolovnatých pájek, kde je oproti pájkám olovnatým poměrně složitější struktura z pohledu intermetalických sloučenin. Práce řeší tedy aktuální problematiku, jejíž časová odborná i časová náročnost je nespoprná. Student se s touto skutečností dokázal vyrovnat a dovedl práci do praktického výstupu, jímž je exsikátor, i s experimentálním ověřením. Student byl v průběhu zpracování práce aktivní a v závěru dokázal účinně spolupracovat s odborným konzultantem ing. Otáhalem. Dokázal v dostatečné míře pracovat s literaturou a lze rovněž konstatovat, že je schopen pracovat samostatně. Koncepce práce prokazuje pochopení problematiky a schopnost orientovat se v nové problematice a dovést teoretické závěry do praktického stadia. Zvolený přístup a aktivitu při dokončování lze hodnotit pozitivně, právě tak jako i schopnost konzultovat vzniklé problémy ve správný čas. To vše je podloženo velmi slušným grafickým zpracováním, jen v jazykové formě se projevuje určitá nevyhraněnost. Na základě uvedených skutečností, a při pohledu na zvládnutí celkového zadání řešené problematiky lze považovat práci za splněnou a užitečnou pro další bádání v této oblasti.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Jankovský, Jaroslav

Student se ve své diplomové práci zabývá pájením v ochranné atmosféře dusíku. Pro experimentální vybavení pracoviště bylo nejprve zapotřebí dokončit a proměřit exsikátor pro experimenty s přetavením pájky.To zčásti přesunulo úsilí diplomanta do oblasti přípravy zařízení na úkor vlastní technologické práce. Diplomant se úkolu zhostil úspěšně. Po formální stránce je diplomová práce provedena pěkně , kapitoly jsou přehledně členěné a v práci se dobře orientuje. Několik drobných jazykových chyb nesnižuje úroveň práce. Bylo by na místě se hlouběji zabývat povrchem substrátu (plošného spoje), jeho strukturou a stavem a dobou skladování, které mají rozhodující vliv na pájitelnost a smáčivost povrchů. K vyhodnocení výbrusů je třeba uvést, že kvalifikovaný rozbor intermetalických struktur je velmi obtížný. Zadání diplomové práce bylo splněno v plném rozsahu.

Navrhovaná známka
B
Body
81

Otázky

eVSKP id 67032