KOLAŘÍK, J. Zkoušky elektromagnetické kompatibility [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Havlíková, Marie

Zadání bakalářské práce je z oboru elektromagnetické kompatibility a je založeno na spolupráci s externím pracovištěm AEG s.r.o. Studentovi byl umožněn přístup do zkušebních prostor s účastí kmenového pracovníka, který studenta seznamoval s přístrojovým vybavením zkušeben EMC a také mu poskytoval odborné rady. Úkolem bylo vypracovat přehled základních pojmů EMC se zaměřením na druhy a zdroje rušivých signálů, tak aby se seznámil s danou problematikou. Dalším úkolem byl technický popis přístrojového vybavení zkušebny externího pracoviště pro zkoušky EMI a přehled požadavků vztažných norem ČSN EN v oblasti EMC pro konkrétní zkušební aplikace na externím pracovišti. Praktickým úkolem studenta bylo sestavení zkušebního protokolu o zkouškách EMC pro vybraný výrobek, zhodnocení dosažených výsledků a v případě negativního výsledku návrh úprav, které by vedly k vyhovující zkoušce. Komunikace se studentem probíhala především elektronickou formou. K ústním konzultacím se student dostavoval až v závěru řešení práce a vždy měl připravené konkrétní dotazy. O stavu rozpracovanosti bakalářské práce jsem byla průběžně informována. Student si dobře naplánoval časový harmonogram, nepodcenil žádnou z etap řešení práce, nedostal se do časové tísně a bakalářskou práci odevzdal v řádném termínu. Kladně hodnotím práci s odbornou literaturou, technický způsob vyjadřování, stejně jako zodpovědný přístup při plnění zadaných úkolů, pečlivost, a bezproblémovou komunikaci.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Hoder, Karel

Cílem bakalářské práce bylo seznámit se se současnou, velmi rozsáhlou problematikou EMC a zpracovat výstižný přehled, potřebný např. pro začínajícího zkušebního technika laboratoře EMC. Písemná část práce má dvě hlavní části, obecnou (kap. 2), vysvětlující základní pojmy problematiky, podrobně se zabývá nejčastějšími typy zdrojů rušení a strukturou základních normativních požadavků na výrobky. Ve druhé části (kap. 3...6) se zabývá problematikou související s provedením zkoušek vyzařování konkrétního výrobku ve zkušebně firmy AEV s.r.o. Podrobně popisuje moderní technické vybavení a jeho technické možnosti. V příloze zprávy to dokumentuje řadou fotografií. S účastí kmenového pracovníka zkušebny zpracovává výběr dílčích zkoušek s příslušným uspořádáním přístrojů a nastavením parametrů řídicího programu pro ověření EMI výrobku (modulu hodin pro osobní automobil). Výsledky zkoušky podrobně dokumentuje. Významným přínosem pro studenta bylo získání praktických zkušeností s prováděním tohoto typu zkoušek, konkrétní nezbytná opatření popisuje v kapitole 6. Z porovnání se zadáním je zřejmé, že práce plně splňuje zadání. Práce je logicky členěna s vyváženým rozsahem kapitol a dokumentuje bakalářské schopnosti studenta. Klasifikace: výborně V Brně dne 3. 6. 2013 Ing. Karel Hoder oponent

Navrhovaná známka
A
Body
95

eVSKP id 66010