SKÁCEL, J. Optimalizace spínaných zdrojů se synchronním usměrňovačem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Žák, Jaromír

Student Josef Skácel v rámci prodlouženého termínu bakalářskou práci doplnil o hlavní chybějící části a tím již oproti předchozí verzi splnil zadání práce. Docházel pravidelně na konzultace, při kterých prováděl praktické měření a požadovanou optimalizaci vybraného synchronního usměrňovače. Jak měnič tak usměrňovač byl vytvořen a oživen v inovované verzi. Přestože již práce zadání splnila, mohla být doplněna o více měření v zapojení usměrňovače se spínaným zdrojem pro který byl určen, aby byl výsledek optimalizace potvrzen prakticky. To ale nemohlo být relizováno z důvodu špatného počátečního návrhu spínaného zdroje, který nebyl dimenzován na požadovanou zátěž. Práce samotná byla rozšířena především o praktickou část, nicméně stále nabízí mnoho oblastí, které mohly být rozvedeny detailněji. Především student mohl více rozepsat výsledky vlastních měření, kterých bylo provedeno více, než je v práci uvedeno. I přes prodloužený termín byl text práce sepisován na poslední chvíli, což se projevilo především na nevhodně použitých slovních obratech, nedostatečně popsané fotodokumentaci, chybách v jazykové úpravě atd. Dále není v práci dodržován jednotný styl textu (nejednotné značení tranzistorů, nevhodné kombinování imperiálních a metrických jednotek, atd.). Celkově hodnotím doplněnou práci stupněm D s celkovým počtem 67 bodů, především kvůli nedokončenému měření usměrňovače v zapojení s cílovým měničem, jen částečnému doplnění textu práce v oblasti vlastního přínosu a kvůli ne zcela vhodné úpravě a členění textu práce.

Navrhovaná známka
D
Body
67

Posudek oponenta

Macháň, Ladislav

Student doplnil bakalářskou práci o hlavní části, které buď chyběly úplně, nebo byly vypracovány nedostatečně. Především byly doplněny výstupy simulací a bylo provedeno měření, které umožnilo porovnat simulaci s reálnými parametry. Práce byla rovněž doplněna o technickou dokumentaci, fotografii zkonstruovaného zapojení a fotografii měřicího pracoviště. Praktická část by však mohla být zpracována lépe. Požadovaná optimalizace spínaného zdroje je stále provedena dosti povrchně. Další výhrady mám k formální stránce práce, která působí dosti uspěchaným dojmem. Často se vyskytují dlouhá souvětí, která ve výsledku nedávají smysl. I přes výše uvedené nedostatky je nyní práce na průměrné úrovni. Hodnotím stupněm C - 72 bodů.

Navrhovaná známka
C
Body
72

Otázky

eVSKP id 68157