ORÁVIK, T. Řízení dvojice spřažených stejnosměrných motorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Blaha, Petr

Zadání bakalářské práce lze považovat za náročné jak po stránce odborné, tak z hlediska časové náročnosti. Student se musel seznámit s prostředím LabView a jeho moduly. Dále musel proniknout do problematiky řízení a identifikace stejnosměrných motorů. Pracovní úsilí studenta na dopracování práce bylo vyšší než na práci, kterou neobhájil. Poučil se z předchozích chyb a rozumně rozdělil pracovní úsilí na celý dostupný čas. Na bakalářské práci student pracoval samostatně s konzultacemi s vedoucím práce. Ocenil bych u něho větší zapálení pro řešenou problematiku a větší snahu porozumět částem přebraným z demonstračních příkladů. Původní práci student rozšířil o chybějící části. Provedl a popsal identifikaci motoru s proudovým regulátorem a na identifikovaný systém navrhl regulátor. Simulační výsledky se v práci shodují s výsledky z reálného experimentu a potvrzují tak správnost řešení. Poněkud nešikovné, ne však nesprávné, se jeví určování bodů na frekvenční charakteristice v prostředí Matlab. Bylo by vhodnější provést tento výpočet přímo v prostředí LabView. Text bakalářské práce by si zasloužil víc pozornosti, aby se tam neobjevovaly nedefinované odkazy a podobně. Zadání práce lze považovat za splněné. Práci hodnotím počtem bodů 75 a doporučuji ji k obhajobě.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Pohl, Lukáš

Tato bakalářská práce rozšiřuje předchozí verzi o velké množství výsledků a postupů. Prezentace těchto výsledků však není provedena jasně, popisky jsou příliš obecné a u některých grafů není bez kontextu jasné, co který graf vyjadřuje. Kapitoly obsahující obecné postupy identifikace soustav a návrhu regulátorů, které nemají uvedené výsledky, mohly být vypuštěny bez dopadu na integritu celé práce. V dokumentu přetrvávají chyby odkazů, které byly přeneseny z předchozí verze. Přestože práce stále obsahuje převzatý text, tak je vždy označen zdrojem, ze kterého student čerpal. Celkově se odborná úroveň práce zlepšila a na přepracovaných částech je vidět vynaložené úsilí studenta. Vypracovaná práce svědčí o bakalářských schopnostech a práci hodnotím stupněm D 65b. – uspokojivě.

Navrhovaná známka
D
Body
65

Otázky

eVSKP id 68159