VAŠÍČEK, F. Analýza obrobitelnosti pružinových ocelí po tepelném zpracování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Píška, Miroslav

Daného studenta lze považovat za již profesionála ve svém oboru, zejména v oblasti technologie výroby a materiálového inženýrství. Vynikající spolupráce, dodržování všech termínů, svědomitá a zodpovědná práce. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Humár, Anton

Pojetí bakalářské práce vychází z vynikajících znalostí aplikací nejnovějších vzorů řešení dané problematiky, uchazeč prostudoval a ve své práci využil poznatky získané studiem neobvykle rozsáhlého souboru dostupné odborné literatury (23 literárních odkazů: odborné publikace a články, výuková skripta, Internet). Velmi kladně lze hodnotit skutečnost, že předložená práce zasahuje do dvou technických oborů - technologie obrábění a nauka o materiálu, což je pro absolventa studia na Ústavu strojírenské technologie velkým přínosem. Neobvykle velký rozsah práce (75 stran včetně 21 příloh) vůbec není na závadu. První kapitola bakalářské práce se zabývá rozborem obrobitelnosti obecně, i obrobitelností pružinových ocelí (vlastnosti materiálů, rozdělení materiálů do tříd obrobitelnosti, obrobitelnost pružinových oceli z hlediska chemického složení, mechanických vlastností a tepelného zpracování). Druhá kapitola je zaměřena na analýzu použitých vzorků talířových pružin (chemický rozbor, mechanické vlastnosti - tvrdost, strukturní analýza - velikost zrna, řádkovitost, stanovení čistoty materiálu, struktura po žíhání na měkko). Třetí kapitola obsahuje rozbor vzorku polotovaru pro výrobu talířových pružin (chemický rozbor, tepelné zpracování - žíhání na měkko, mechanické vlastnosti - tvrdost, strukturní analýza - velikost zrna, řádkovitost, stanovení čistoty materiálu, vyhodnocení struktury po žíhání na měkko). V kapitole číslo 4 je jako nejpravděpodobnější příčina zhoršení obrobitelnosti zadaného materiálu stanoveno nedodržení parametrů tepelného zpracování (žíhání na měkko). V této souvislosti by možná bylo vhodné tento předpoklad potvrdit konkrétní zkouškou obrábění. Práce je napsána dobrou češtinou, bez gramatických chyb, formální chyby se vyskytují pouze ojediněle, např. psaní „Talířová pružina“ s velkým písmenem T, nebo chybějící mezery mezi číselnou hodnotou a jednotkou - 720°C (str. 21), 40°C, 60°C (str. 22), 450°C, 400°C (str. 23) a jinde. Obrázek číslo 4 na straně 12 není příliš kvalitní.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 66011