MÍKA, P. Dynamická viskozita elektroizolačních kapalin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Frk, Martin

Diplomant se zabýval aktuální tematikou možného využití alternativních izolačních kapalin v elektrotechnickém průmyslu a soustředil se na popis jejich reologických vlastností a přehledu diagnostických metod pro jejich zjišťování. Obsah teoretická části plně koresponduje se zadáním diplomové práce, ale v některých kapitolách, zejména 1.3 „Současný výzkum“ mohl být pojat ještě z širšího hlediska a zpracován detailněji. Na základě provedené rešerše současného výzkumu na jiných tuzemských i zahraničních pracovištích si pan Míka vybral několik vzorků alternativních kapalin na bázi organických esterů (MEŘO, slunečnicový, sojový a olivový olej), které doplnil o běžné minerální oleje. V průběhu vlastního experimentu se student soustředil na sledování hodnot hustoty a dynamické viskozity, s využitím dvou metod, v teplotní závislosti. Získané závislosti matematicky aproximoval vhodnou funkcí a vypočítal příslušné materiálové parametry, tj. koeficient objemové roztažnosti a hodnotu aktivační energie podle Arrheniovy rovnice; bližší fyzikální interpretace však není uvedena. Teoretická i praktická část předložené diplomové práce ve všech bodech koresponduje se zadáním a v klidu mohu konstatovat jeho splnění. Studentova aktivita byla rozložena v průběhu akademického roku nerovnoměrně a její intenzita se zvyšovala s blížícím se termínem odevzdání práce. I přesto lze konstatovat, že pan Míka, jako student kombinovanou formy studia, skloubil svou pracovní činnost s vypracováním diplomové práce velmi dobře a společně jsme se v pravidelných intervalech v odpoledních hodinách potkávali v laboratořích. Obsahovou stránku, stejně tak jako typografickou a stylistickou stránku práce jsem se studentem řešil převážně pomocí emailového kontaktu, který není nejvhodnější, a proto se v práci vyskytují drobné nedostatky. Při zpracování diplomové práce student využil dostačeného množství literárních zdrojů, které autor citoval, v souladu s příslušnou ČSN normou, v kapitole Seznamu literatury. Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
86

Posudek oponenta

Rozsívalová, Zdenka

Cílem předloženého diplomového projektu bylo studium moderních elektroizolačních kapalin, zpracování jejich přehledu, experimentální sledování vybraných vlastností, především dynamické viskozity v teplotní oblasti, na několika vzorcích olejů a následné vyhodnocení a diskuze dosažených výsledků. Diplomant Bc. Petr Míka zpracoval závěrečnou práci v rozsahu 50 stran, včetně seznamu použité literatury. Práce, která je rozložena do osmi kapitol a doplněna úvodem do studované problematiky, mohla být také opatřena přehledem symbolů používaných v textu. První, teoretické kapitoly, uvádějí přehled elektroizolačních olejů, jejich vlastnosti a možné technické aplikace, pojednávají o viskozitě, principu měření některých typů viskozit, charakterizují vybrané typy viskozimetrů a možné metodiky měření dynamické viskozity. Podrobně je popsáno sledování viskozity v teplotní závislosti vibrační metodou a Höpllerovým (pádovým) viskozimetrem. V dalším jsou, především formou přehledných grafických závislostí, shrnuty a vysvětleny výsledky praktických experimentů, realizovaných na skupině šesti různých olejů. V práci postrádám informaci o naměřených a vypočtených datech, např. formou vzorové tabulky, včetně příkladu výpočtu. Předložená práce je sepsána přehledně a pečlivě, s vnější úpravou a grafickým zpracováním na velmi dobré úrovni. Práce vykazuje některé nedostatky, např. - nejednotný zápis vztahů a rovnic - nedostatečnou kontrolu textu projektu - závěr se v souladu s ČSN nečísluje. Předložená diplomová práce a její zpracování splňují zásadní požadavky, kladené na závěrečnou vysokoškolskou práci, nutné pro doporučení práce k obhajobě. Výsledky provedených a vyhodnocených experimentů mohou být využitelné při návrzích a realizacích elektroizolačních systémů s kapalnými izolanty.

Navrhovaná známka
B
Body
88

Otázky

eVSKP id 67007