PETRUŠEK, M. Realizace hardware laboratorního testovacího přípravku pro aktivní magnetické ložisko [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Houška, Pavel

Student k řešení práce přistupoval velmi nezodpovědně a nesamostatně. Nedodržoval stanovené termíny konzultací a svou nezodpovědností způsobil dalším kolegům pracujícím na AML řadu problémů. Uvedené problémy vedly k tomu, že jím realizovaná elektronika, byla realizována s ročním zpožděním, kdy už existovalo jiné řešení.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita E
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii E
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu E
Navrhovaná známka
E

Posudek oponenta

Turek, Milan

Bakalářská práce je tvořena čtyřmi hlavními částmi. První a nejrozsáhlejší část se zabývá rešerší současného stavu ve vývoji magnetických ložisek. Tato část práce je zpracována velmi dobře a dává přehled v současnosti používaných typů magnetických ložisek a principů na nichž v současnosti pracují. Následující část práce se podle nadpisu zabývá současným stavem řízení magnetických ložisek, ale ve skutečnosti je zde pouze nejzákladnější přehled principů na nichž pracují snímače polohy, následovaný několika příklady snímačů a uzavřená třemi řádky s konstatováním jaké snímače byly zvoleny. Zcela zde chybí zdůvodnění proč byly zvoleny zrovna tyto snímače polohy. Třetí část práce se zabývá mechanickou konstrukcí přípravku. Na dvou stránkách jsou zde shrnuty požadavky na konstrukci a je zde uveden krátký popis vybraných konstrukčních prvků doplněný fotografiemi a 3D modelem. Za součást této části práce by ale měla být považována přiložená výkresová dokumentace. Bohužel zde zcela chybí zdůvodnění proč byla použita daná konstrukce a rozměry konstrukčních prvků. Poslední část se zabývá výkonovou elektronikou a přizpůsobovacími obvody pro připojení snímačů polohy. Bohužel je zde opět uvedeno pouhé suché konstatování, že byly použity dané obvody a chybí jakékoli zdůvodnění nebo uvedení dalších možností. Na první pohled díky své grafické úpravě vypadá práce velmi dobře, ale po přečtení práce následuje zklamání díky prakticky nulovému informačnímu přínosu. Navíc vypracování práce bylo o rok opožděno oproti původnímu termínu odevzdání, což způsobilo opoždění realizace hardwaru a provedení dalších plánovaných experimentů s magnetickým ložiskem. Době řešení také neodpovídá rozsah práce, kde je vlastní práce tvořena pouze dvaceti stránkami textu s velkým množstvím obrázků a tabulek.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita E
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry F
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
E

Otázky

eVSKP id 9672