MÁLEK, P. Modelování vlastností digitálních modulace pro DVB-T v Matlabu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Kratochvíl, Tomáš

Diplomová práce se zabývá modelováním struktury modulátoru a demodulátoru OFDM pro oblast pozemní digitální televize podle standardu DVB-T. Byla vytvořena programová aplikace modulátoru (změna módu, všechny OFDM nosné, volba konstelace, ochranný interval) a demodulátoru (inverzní funkce, včetně odhadu kanálu) v Matlabu. Pro účely modelování přenosových zkreslení byl vytvořen jednoduchý model přenosového kanálu (AWGN šum a vícecestné šíření přes 20 statických cest s proměnným zpožděním a útlumem). Aplikace byla doplněna interaktivním uživatelským prostředím a funkčnost aplikace byla ověřena na ukázkových simulacích. Diplomant pracoval zcela samostatně a konzultace využíval k prezentaci vytvořených skriptů aplikace. Zadání považuji za splněné a vypracování hodnotím na vysoké úrovni. Práce byla publikována a ohodnocena i na studentské soutěži Student EEICT 2008.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 45/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce A 19/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
94

Posudek oponenta

Říčný, Václav

Předložená diplomová práce se zabývá modelováním vlastností digitálních modulačních metod pro oblast digitálního televizního vysílání podle standardu DVB-T. Práce má dostatečný rozsah 63 stran. Grafická a formální úroveň práce je na velmi dobré úrovni. Jednotlivé kapitoly na sebe navazují logicky, i když jejich členění je příliš podrobné. Oceňuji, že diplomant při vypracování postupoval podle specifikace modulátoru OFDM podle normy ETSI EN 300744, kde je popsán i způsob modulace TPS a pilotních nosných v konstelačním diagramu. Předložený program pro Matlab je zcela funkční a představuje výbornou výukovou pomůcku pro oblast digitální televizní techniky a vizualizaci vlivu parametrů modulátoru na příjem signálu DVB-T v přeloženém pásmu. Zajímavé je vyhodnocení vlivu vícecestného šíření na chybovost přenosu, kde v konstelačních diagramech vzniká rozprostření konstelačních stavů po kruzích a elipsách, což by aplikovaný odhad kanálu pravděpodobně měl kompenzovat. Oceňuji dále integraci modulací QPSK a M-QAM s jednou nosnou pro DVB-S a DVB-C do realizovaného programu. Zadání práce považuji za splněné a práci hodnotím výslednou známkou výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 45/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 17/20
Formální zpracování práce A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 8906