UNCAJTIK, P. Měření polohy a rychlosti objektů pomocí řádkových optických snímačů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Kratochvíl, Tomáš

Diplomová práce se zabývá měřením polohy a rychlosti objektů pomocí optických snímačů. Byly podrobně srovnány metody pro detekci polohy a rychlosti letících objektů (pomalé objekty i balistické střely) pomocí řádkového snímače LCCD 2048S-64 a fotodiodového pole PDA S8865-64. Těžiště práce spočívalo v návrhu, realizaci a vyhodnocení experimentálních měření ve vývojové laboratoři společnosti Prototypa, a.s. Byla vyhodnocena odezva snímačů na jejich zastínění vlivem průletu letících objektů. Analyzován byl vliv elektrických i optických vlastností měřící soustavy na odezvu snímačů. Experimentální výsledky byly vyhodnoceny pomocí připojeného PC a v Matlabu. Výsledky přinášejí poznatky o možnosti využití řádkových snímačů pro malé rychlosti a pomalé objekty a stanovení podmínek pro další pokračování ve vývoji zařízení pro měření rychlosti balistických střel ve firmě Prototypa, a.s. Diplomant pracoval zcela samostatně a konzultace využíval k prezentaci experimentálních výsledků. Zadání považuji za splněné a vypracování hodnotím na standardní úrovni.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání B 42/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Říčný, Václav

Předložená diplomová práce se zabývá snímáním polohy a rychlosti objektů pomocí řádkového snímače CCD. Práce má dostatečný rozsah 79 stran. Grafická a formální úroveň práce je na dobré úrovni. Pouze v obrázcích a tabulkách by bylo vhodnější uvést český popis. Jednotlivé kapitoly na sebe navazují logicky. Po úvodních rešeršních kapitolách o principu činnosti snímacích prvků CCD a fotodiod diplomant rozebral a navrhnul metody pro snímání objektů pomocí řádkového snímače CCD a zobrazení objektu na snímači. V praktické části práce se diplomant věnoval přípravě experimentálních měření pomocí fotodiodového pole PDA a lineárního řádkového snímače. V práci mi chybí konkrétnější a kritické srovnání dosažitelných parametrů pomocí těchto dvou snímacích prvků. Srovnávací kapitola obsahuje jen tabulku parametrů bez další diskuze. Část experimentálních měření pak uvádí pouze výsledky dosažené pomocí snímače CCD. Diplomant sestavil poměrně jednoduché a přehledné pracoviště a k vyhodnocení výsledků použil vlastní program v Matlabu. Oceňuji kritický rozbor vlivu optických parametrů měřící soustavy na expozici snímače. Zadání práce považuji za splněné a práci hodnotím výslednou známkou velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce B 40/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 17/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 8939