ZVOLENSKÝ, T. Modelování mikrovlnných rezonátorů z metamateriálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Raida, Zbyněk

Splnění zadání. Cílem práce bylo seznámit se s podstatou planárních mikrovlnných rezonátorů, jejichž fungování je založeno na principech metamateriálových struktur. Student vybral v literatuře planární strukturu odpovídající zadání, ověřil její funkčnost počítačovou simulací a strukturu přepočetl na substrát, který měl k dispozici. Pro svůj návrh vytvořil vlastní skripty v MATLABu, které mu umožnily optimalizovat jednotlivé komponenty rezonátoru. V závěrečné fázi řešení projektu student v práci polevil. Projevilo se to nedotaženým výzkumem vlivu počtu buněk na parametry struktury, ne zcela povedeným experimentem a horší kvalitou závěrečné zprávy. Aktivita studenta. V první etapě řešení projektu pracoval student průběžně, o důležitých krocích řešení se radil na pravidelných konzultacích. V druhé fázi řešení aktivita polevila, konzultace byly méně časté. Na druhou stranu je třeba ocenit, že jádro své práce student prezentoval na studentské soutěžní konferenci STUDENT EEICT 2008. Fromální zpracování. Celá práce je napsána anglicky. Práce obsahuje minimum formálních nedostatků. Využití literatury. Student při řešení projektu pracoval jak s tuzemskými tak anglicky psanými odbornými texty. V práci vždy řádně cituje použité zdroje.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání B 42/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) C 15/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Kovács, Peter

Student nastudoval a popsal základní vlastnosti, způsoby realizace a oblasti použití mikrovlnných rezonátorů z metamateriálů. Na základě empirických vztahů sestavil model jednoduchého rezonátoru. Navržené struktury byly vyrobeny a jejich vlastnosti ověřeny experimentem. Student tak splnil zadání své diplomové práce ve všech bodech. V práci však postrádám podrobný a názorný výklad o metamateriálech; student by mohl popsané jevy doložit výsledky jednoduchých simulací z různých počítačových programů. Popis zmiňovaných struktur je v mnoha případech velice povrchný a často chybí odkaz na literaturu. Bylo by vhodné také prozkoumat víc možností realizace metamateriálů a při jejich analýze věnovat pozornost výpočtu jejich disperzní charakteristiky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 18/20
Odborná úroveň práce D 30/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
C
Body
71

Otázky

eVSKP id 8944