PARTSCH, P. Bezdrátový zvonek s digitálním přenosem hlasu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Mikulka, Jan

Zadáním diplomové práce byl návrh a realizace bezdrátového zvonku s digitálním přenosem hlasu. Ve své práci student nejprve popisuje základní vlastnosti obvodu nRF9E5 na kterém celé zapojení postavil. Poté se věnuje blokovému návrhu systému. Schéma řídicí jednotky je shodné s doporučeným zapojením výrobce obvodu firmy Nordic. V další části student popisuje požadavky na vstupní filtr pro AD převodník a doplňuje jej svým návrhem zapojení, které odsimuloval včetně analýzy Monte Carlo.V následných kapitolách potom podrobně rozebírá návrh výstupního zesilovače a napájení celého systému. Kapitoly jsou doplněny i o obrázky z osciloskopu z oživování aplikace a popisem řešení problémů s rušením. V další části se pak zabývá popisem programového vybavení včetně podrobné analýzy časování na sběrnici SPI a z toho plynoucího omezení maximální přenosové rychlosti. V závěru jsou připojeny výkresy plošných spojů, kompletní schémata a výpis programu. Zadání student splnil beze zbytku, snad bych si jen dovedl představit analýzu kvality přenosu pro nižší rozlišení a vyšší vzorkovací kmitočet. Student během řešení práce konzultoval postup se svým vedoucím a práci dokončil v předstihu. Stejně tak proběhla řádně konzultace celkového zpracování s vedoucím. Formální zpracování práce je na vysoké úrovni. 3 ztracené body jsou za pár drobných překlepů, nejednotné používání oddělovače desetinného místa a pár chybějících mezer u jednotek veličin. Student správným způsobem využil veškerou dostupnou literaturu. Posudek vypracoval odborný vedoucí Ing. Radek Václavík.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 45/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce B 17/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Šebesta, Jiří

U posuzované práce kladně hodnotím dotažení výsledků až do realizace a to v plné funkčnosti. Text práce je poměrně stručný (čistý text bez příloh má rozsah 22 stran) s občasnými překlepy, některé pasáže by měly být více rozvinuty. Např. chybějící výpočty návrhu některých subobvodů (filtry). V textu chybí odkazy na citace. Zbytečný je textový výpis zdrojového kódu firmware mikrokontrolérů. Celkově hodnotím práci za zdařilou, bouhužel podcenění textové části práce se projevilo na výsledném hodnocení.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce B 40/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce E 5/10
Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 8949