VLACHOVÁ, M. Monitoring konzumace cereálních výrobků u vzorku české populace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Téma předložené bakalářské práce vychází z vlastní iniciativy studentky. Práce byla zaměřena částečně na monitoring spotřeby cereálních výrobků v reprezentativním vzorku české populace a dále na analýzu vybraných aktivních látek v těch výrobcích, které byly spotřebiteli preferovány. Cíle bylo mimo jiné ověřit informovanost populace o zdravotních účincích cereálií. Studentka kombinované formy přistupovala k řešení všech dílčích úkolů bakalářské práce samostatně a iniciativně. Mimořádnou pozornost zaslouží zejména dotazníková studie, kterou studentka navrhla, realizovala a zpracovala naprosto samostatně. V rámci experimentální části práce zvládla potřebnou sestavu metod potřebných k analýze některých skupinových parametrů charakterizujících nutriční hodnotu cereálií. Celkově studentka prokázala schopnost samostatného řešení experimentálních problémů, zájem o řešenou problematiku, schopnost kritického hodnocení výsledků a interpretace i diskuse dat. Projevovala rovněž potřebnou laboratorní zručnost. Výsledky získané v průběhu řešení bakalářské práce jsou zajímavé a již byly přijaty k prezentaci jako součást sdělení na mezinárodní kionferenci. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem hodnotím celkovou aktivitu diplomantky stupněm výborně (A) a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hurtová, Jana

Studentka Martina Vlachová se ve své bakalářské práci zaobírala problematikou konzumace cereálních výrobků u vzorku české populace. Předložená práce je vypracována na poměrně vysoké úrovni. V teoretické části práce se autorka věnuje složení a přehledu cereálních produktů dostupných na českém trhu. Autorka čerpala ze 19 literárních zdrojů, přičemž většinou se jedná o aktuální literaturu z posledních let. Studentka prokázala praktické znalosti nejen v problematice analýzy vybraných aktivních látek v cereálních produktech, ale také poměrně rozsáhlou dotazníkovou studií byla schopna zpracovat průzkum spotřebitelských preferencí. Velmi oceňuji zpracování dotazníkové studie, která je doplněna řadou přehledných grafů a komentářů, které usnadňují orientaci v celé práci. Závěry jsou formulovány věcně a odpovídají experimentálním poznatkům. Studentka splnila veškeré cíle své bakalařské práce a s ohledem na tyto skutečnosti ji hodnotím stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 65250