VOHRALÍK, L. Rekonstrukce topného systému vícepodlažního obytného domu - II [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Máša, Vítězslav

Návrh rekonstrukce topného systému vyžaduje hlubší teoretické seznámení s problematikou vytápění budov. Autor se studiu související literatury věnoval poctivě a v práci se zabývá mnohými souvislostmi, jako jsou koncepce hodnocení energetické náročnosti budov nebo technologie topných systémů včetně jejich regulace a dotýká se také úsporných opatření (zateplení budov, výměna oken). Tento teoretický úvod k bakalářskému projektu lze považovat za logicky vhodně uspořádaný a ucelený. Dobrou úroveň úvodních kapitol však student nedokázal udržet do závěrečné části, v níž nepředkládá žádné konkrétnější, praktické výstupy. Praktické cíle práce, kterými byl návrh vhodného způsobu rekonstrukce topného systému a její ekonomické zhodnocení, jsou omezeny na jednoduchou ukázku možných úspor a krátký obecný závěr. Mírné nedostatky formální a grafické stránky práce dokládají skutečnost, že si student aktivity související se zpracováním bakalářského projeku nerozvrhl efektivně. Celkově hodnotím spojení kvalitní úrovně úvodu s poněkud slabší praktickou aplikací v závěru předložené bakalářské práce jako dobré.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Chlápek, Petr

Autor práce se v teoretickém úvodu své práce zabývá možnostmi vytápění budov, stanovení jejich energetické náročnosti, používanými systémy topných soustav a možnostmi zvýšení hospodárnosti vytápění. Za stěžejní část považuji kapitolu 5 a 6, kde autor seznamuje čtenáře se základními principy vytápění budov a s některými eventualitami omezení nákladů na jejich vytápění, doplněné příkladem v kapitole 6. Práce je přehledně členěna a doplněna o soubor obrázků a grafů. Zvláštní ocenění si zaslouží práce s literaturou. V zásadě lze říci, že stanovené cíle bakalářské práce jsou splněny. Přesto je však nutné vytknout práci některé nedostatky jak po stránce formální, tak po stránce obsahové. Některé obsahové nedostatky: • Kap. 4.4 Podlahové vytápění, str. 20, poslední věta v prvním odstavci: z fyzikálního hlediska se nejedná o sálání tepla. • Kapitola 6 „Příklad snížení nákladů na vytápění“ by si zasloužila větší pozornost a rozšíření Některé formální nedostatky • Častěji se opakující výskyt barevně zvýrazněných slov v textu (str. 10, 14) • V obsahu jsou uvedeny nevhodné položky • Časté pasáže s nevhodnou formulací, hrubé přeskakování témat mezi odstavci (např. Úvod, odst. 1. a 2.)

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 12667