KACZMARCZYK, V. Diagnostika komunikačního protokolu ARION [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Zezulka, František

Během semestrální práce vytvořil diplomant protokol ARION pro sériovou komunikaci mezi decentralizovanými řídicími systémy firmy AMIT. V rámci diplomové práce navrhl, implementoval a odzkoušel diagnostický systém tohoto komunikačního protokolu. Další částí práce je program pro identifikaci všech zařízení připojených v síti ARION. Během diplomové práce prokázal diplomant nadprůměrné teoretické znalosti a výborné schopnosti v samostatném návrhu Komunikační sběrnice pro účely automatizace. Projevil rovněž vysokou míru samostatnosti a iniciativy. Formální stránka práce je velmi dobrá. Práce s literaturou byla rovněž velmi dobrá. Zadání splnil v plném rozsahu. Doporučuji práci k obhajobě s výborným hodnocením.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 48/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 18/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
94

Posudek oponenta

Kašík, Petr

Hlavní cíl diplomové práce, vytvoření diagnostického programu pro analýzu sítě vzdálených vstupů/výstupů s protokolem ARION, byl splněn beze zbytku. Diagnostický program byl v praxi samotným autorem diplomové práce testován při oponentuře vývojového úkolu nástěnných ovládacích jednotek typu NOAxx s protokolem ARION ve firmě AMiT. Pomocí diagnostického programu byla nejen verifikována dlouhodobá funkčnost nových produktů, ale i detekovány a rozpoznány chyby v návrhu firmware ovládacích jednotek. Program se tak stal základním verifikačním nástrojem u firmy AMiT pro validaci funkčnosti nových produktů podporujících komunikační protokol ARION. Program je však určen i pro zákazníky firmy AMiT, kteří používají protokol ARION pro rozšíření vstupně-výstupního prostoru řídicích systémů. Jednou z výborných vlastností programu je i funkce "Zhodnocení" analyzovaných dat, která slovně upozorňuje uživatele na "slabá" místa v realizaci komunikační sítě. Jedná se především o kritické časové poměry komunikace, na které často méně zkušení uživatelé naráží. U této funkce autor diplomové práce navázal na svou bakalářskou práci, ve které velmi podrobně analyzoval právě časové poměry a závislosti komunikace. Škoda, že tato funkce není v psané diplomové práci zdůrazněna. Oceňuji schopnost Václava Kaczmarczyka učit se novému. Díky diplomové práci se podrobně seznámil s programováním na platformě .NET Framework a to na poměrně vysoké úrovni. Čeho si však cením nejvíce je, že se neomezil na vytvoření "dokonalého" nástroje, kterému ve svém důsledku nikdo nerozumí a neumí ovládat, ale že se vcítil do role uživatele a podle toho návrh programu uzpůsobil. Tuto schopnost nemá každý vývojový pracovník, u studenta bez velkých praktických zkušeností to považuji za výjimečné. Výsledkem je poměrně snadno uchopitelný diagnostický nástroj, který uživatelé použijí v případě problémů s realizací vlastní sítě ARION a nemají příliš času na zdlouhavé studování obsluhy a funkčnosti. Vše je intuitivní, názorné a snadno pochopitelné. Nezbývá než výsledek práce hodnotit kladně a vlastní činnost Václava Kaczmarczyka v průběhu tvorby diplomové práce ohodnotit jako profesionální. Lze konstatovat, že prokázal plně schopnost pracovat ve vývojových týmech v oblasti průmyslové automatizace.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 50/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 20/20
Formální zpracování práce A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
100

Otázky

eVSKP id 12652