EFFENBERGER, A. Simulace zobrazení holografickým mikroskopem se zahrnutím optických vad obrazu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Týč, Matěj

Student splnil zadání práce ve stanoveném čase v požadovaném rozsahu. Dosažené závěry jsou hodnotné a bude možno je využít v praxi. Závěry práce týkající se reálných dat závisí na externích vstupech (maska buňky), jejichž nižší kvalita ztěžuje prezentaci výsledků. Student pracoval svědomitě a kompenzační metodu, která byla středobodem práce, obohatil vlasními myšlenkami a kompletně naprogramoval ve svobodném programovacím jazyce Python. Text práce obsahuje drobné formální nedostatky a místy špatně zvolené způsoby prezentace výsledků. Mezi vlastnostni, na kterých student může pracovat, je pak zejména schopnost se při řešení problému dívat na věc z většího nadhledu. Přes zmíněné dílči nedostatky je práce kvalitní a přínosná, doporučuji ji k obhajobě s hodnocením B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Kvasnica, Lukáš

Větší část bakalářské práce se věnuje vytvoření modelu pohybující se ideální buňky, který je následně doplněn o simulovaný šum. Autor se snaží dosáhnout podobnosti modelu s reálným měřením na holografickém mikroskopu, aby na něm následně mohl ověřit úspěšnost algoritmu na výpočet hmotnosti buněk. V modelovém případě je snadno vidět, že šum v obraze má nezanedbatelný vliv na vypočtenou hmotnost buňky. Autor proto vyvinul algoritmus, který promyšleným způsobem tento vliv potlačuje. V závěru práce využívá poznatky získané na modelovém případě k analýze skutečně naměřených dat. Obsahové stránce bakalářské práce nelze téměř nic vytknout, autor ověřil možnosti a úskalí vyhodnocování hmotnosti buněk v holografickém mikroskopu a tím dosáhl splnění cílů této práce. Hlavní výtku mám ke stylistickému zpracování práce (používání nespisovných výrazů, nevhodně formulované věty), které zbytečně snižuje její kvalitu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 65180