BUREŠ, P. Výpočet výše majetkové újmy způsobené na lesích v oblastech realizací vodohospodářských staveb [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Alexandr, Pavel

Doktorand Ing. Petr Bureš prokazoval během celého svého kombinovaného typu studia dobré výsledky studijní, ale též odpovídající aktivitu publikační, podílel se i na vypracování znaleckých posudků. Dle požadovaných nároků jeho práce splňuje tyto požadavky a její výsledky zvyšují a zdokonalují jak vědeckou úroveň nového oboru speciálních metod oboru Soudní inženýrství, tak poslouží i znalecké praxi, resp. zkvalitňují příslušnou legislativní normu. Z těchto důvodů doporučuji přijetí jeho práce k obhajobě.

Navrhovaná známka

Posudek oponenta

Čermák, Jan

Ing. Bureš svou disertační prací prokázal, že je schopen samostatně řešit složitou problematiku svého oboru. Velmi účelně k tomu shromáždil používanou terminologii a legislativu, což mu umožnilo přesněji specifikovat zaměření vlastní práce. Definoval závažnou problematiku metodického přístupu k řešení otázek stanovení majetkovt újmy způsobené realizací vodohospodářských staveb v lese a s použitím nově navržené meiodiky ukázal možnosti přesnějšího a objektivnějšího řešení újmy. Toto řešení doložil příslušnými rovnicemi a přehlednými tabulkami i aplikací výsledků dříve nepoužívaných přímých terénních měření v lesních porostech. Domnívám se, že nový metodický přístup může být inspirací i pro další podobné otázky či obory. Výsledky autorovy práce doplňující a upřesňující shora citovanou novelu doporučuji do ní zahrnout, nebo použít jako samostatnou legislativní položku. Disertační práce splňuje veškeré formální i věcné požadavky na ní kladené. Navrhuji proto, aby byla práce přijata a po jistě úspěšné obhajobě autor získal titul doktor (PhD).

Navrhovaná známka

Vala,, Vlastimil

Celkové hodnocení disertační práce Disertant Ing. Petr Bureš zpracoval práci na téma „Výpočet výše majetkové újmy způsobené na lesích v oblastech realizací způsobené na lesích v oblastech realizací vodohospodářských staveb“. Cíle práce byly splněny, práce má teoretický i praktický přínos pro znaleckou činnost. Disertant prokázal schopnost vědecky pracovat s návazností na odbornou literaturu, kriticky posoudil dosavadní poznatky, zvolil vhodné metody a získané výsledky ověřil. Po stránce obsahové, jazykové, terminologické a s ohledem na formální a grafickou úpravu odpovídá předložená disertační práce požadavkům kladeným na vědecké dílo a podmínky pro konání obhajoby. Předloženou disertační práci Ing. Petra Bureše doporučuji k obhajobě v rámci doktorandského studijního oboru „ Soudní inženýrství“ programu “Soudní inženýrství 3917V001“. Na základě úspěšné obhajoby předložené práce navrhuji dizertantovi Ing. Petru Burešovi udělit titul „Philosophiae Doctor“ (Ph.D.).

Navrhovaná známka

eVSKP id 70036