BLAŽKOVÁ, B. Zpracování a vyhodnocení dat získaných z prototypu jednotky pro energetické využití biomasy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Urban, Lukáš

Diplomová práce se zabývá problematikou energetického využívání biomasy v kotlích středních výkonů. Úkolem bylo prostudovat příslušnou legislativu provozu těchto zařízení a zpracovat, vyhodnotit data získaná z experimentálního měření na prototypu jednotky pro energetické využití biomasy o výkonu 1 MW.V průběhu zpracování diplomové práce studentka projevovala aktivní zájem o řešenou problematiku s pravidelným kontaktem s vedoucím diplomové práce. Studentka prokázala schopnost samostatného přístupu k řešené problematice jak v teoretické, tak i praktické části. Celkově hodnotím přístup ke zpracování velice kladně a tuto práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Kilkovský, Bohuslav

Cílem diplomové práce bylo vyhodnocení experimentálně naměřených dat na prototypu jednotky pro energetické využití různých druhů biomasy o výkonu 1 MW. Dále pak seznámit se s problematikou energetického využívání biomasy v kotlích středních výkonů a s legislativou stacionárních zdrojů. Řazení kapitol je přehledné a tématicky dobře uspořádané. Po úvodu do problematiky studentka shrnuje emisní limity platné v ČR. Dále pak uvádí vztahy pro přepočet koncentrací emisí na vztažné podmínky. V kapitole čtyři je popsáno využití biomasy v kotelnách středních výkonů, popis rozdělení středních spalovacích zdrojů a porovnání výkupních cen vyrobené energie pro biopaliva a fosilní paliva. V praktické části diplomové práce je nejprve popsána jednotka, na které bylo měření prováděno, lokalizace měřících míst a použitá měřící zařízení. Jsou zde vyhodnoceny naměřené emise pro čtyři druhy paliva. V závěru práce je provedeno zhodnocení testovaných paliv. K této části diplomové práce nemám žádnou připomínku. V práci se nachází pouze minimum překlepů. V kapitole zhodnocení testovaných paliv by mohlo být uvedeno, které palivo se jevilo jako nejlepší pro spalování v daném kotli. K diplomové práci nemám větších výhrad. Závěrem konstatuji, že předkládaná práce slečny Blanky Blažkové má dobrou úroveň jak po stránce obsahová, tak i po stránce grafické. Studentka cíle diplomové práce splnila a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 12656