DEREVJANIK, Š. Aerodynamická analýza a návh úprav přechodu křídlo-trup letounu L 410 NG [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Popela, Robert

Student pracoval při řešení zadání samostatně a systematicky. Seznámil se s možnostmi a nedostatky moderních výpočetních nástrojů pro aerodynamický návrh, s možnostmi a omezeními pro lokální aerodynamickou optimalizaci na konkrétním letounu s uvážením všech aspektů vyplývajících z průmyslové praxe. Výsledky kriticky zhodnotil a interpretoval.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Pejchar, Jan

Student vypracoval diplomovou práci zaměřenou na aerodynamickou analýzu a návrh úprav přechodu křídlo- trup letounu L 410 NG. V úvodu práce je správně vypracována kalibrační úloha CFD výpočtů, kde je za referenční použit model DLR-F4. Model má volně dostupnou geometrii a je dobře proměřený v aerodynamických tunelech ovšem pro Machovo číslo blížící se transonické oblasti a několikrát tedy převyšuje provozní hodnoty rychlostí letounu L 410 NG jak při stoupavém, tak i horizontálním letu. V navazujících kapitolách student provedl analýzu současné geometrie a navrhnul modifikovanou variantu pro zlepšení aerodynamických parametrů. V závěru práce je uvedeno porovnání obou variant a jsou vyvozeny závěry. S referenční geometrií přechodu křídlo trup je porovnaná jedna modifikovaná varianta. Práce se dále nezabývá dalšími možnými úpravami, ačkoliv student v úvodních kapitolách zmiňuje např. možnost úpravy kýlu SOP. Celkově s přihlédnutím na komplikovanou geometrii letounu, objemnou výpočetní síť a obecně náročnou práci s CFD nástroji byla vytvořena hodnotná diplomová práce, kterou doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 65033