FLORIÁN, A. Synchronizované zdroje časových signálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Drexler, Petr

Diplomová práce se zabývá návrhem a ověřením možnosti realizace dvou oscilátorových obvodů, které po jistou dobu setrvávají ve vzájemné koherenci. Student se seznámil s problematikou krystalových jednotek a oscilátorů. Na základě získaných informací navrhl vlastní řešení využívající synchronizace pomocí fázového závěsu a její následné zajištění pomocí analogové paměti ladicího napětí. Měřením prokázal pro vytvořené obvody možnost zachování dobré koherence po dobu desítek sekund. Student se se zadanou problematikou vypořádal velmi dobře. Při studiu informací se opíral o nepříliš rozsáhlý seznam pramenů. Ty byly ale pro danou problematiku zásadní. Je možné postrádat dohledání informací o případných jiných realizacích podobného zařízení. Vhodné by bylo použít více vlastních ilustrací. Popis problematiky fázového závěsu by bylo vhodno provést důkladněji. V práci se vyskytují malé množství jazykových a formálních chyb. Pro celkové hodnocení je nutno vyzdvihnout, že student pracoval velmi samostatně a iniciativně. Prokázal výbornou experimentální zručnost a schopnosti ve vývoji obvodů. Práce je odpovídající odborné úrovni.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Lazar,, Josef

Diplomová práce studenta A. Floriána lze hodnotit bezesporu pozitivně. Student v plné míře splnil zadání, zřetelně si počínal tvůrčím způsobem, navrhnul a realizoval funkční zařízení, provedl návrh obvodového řešení a dílčí části obvodů simuloval a optimalizoval s pomocí příslušného softwaru. Po formální stránce je práce dobře napsaná, v přílohách jsou uvedena příslušná schémata, návrhy plošných spojů i rozpisy součástek, jak odpovídá požadavkům na dokumentaci pro elektronická zařízení. Mělo-li by být na práci nahlíženo kritičtěji, tj. jako na práci vědeckého charakteru, jak by odpovídalo např. doktorské dizertační práci, nebo článku v odborném periodiku, bylo by nutné se kriticky vyjádřit o tom, že prakticky celé kapitoly 2 a 3 jsou převzaty z jediného zdroje. V případě doktorské dizertační práce by měl být teoretický úvod šířeji pojatým přehledem, v případě odborného článku přehledem různých řešení vůči nimž se prezentovaný výsledek vymezuje. V případě diplomové práce to ale není až tak zásadní nedostatek. Kritické připomínky věcného charakteru bych měl dvě: - V kapitole 3.1.1 a 3.1.2 je popisována kmitočtová stabilita formou vyjádření v časové oblasti a pak ve frekvenční oblasti jako fázový (frekvenční) šum. Fázový a frekvenční šum je něco poněkud jiného než kmitočtová stabilita. Ta se vyjadřuje prostřednictvím tzv. Allanových variancí. Kdyby autor nečerpal jen z jediného zdroje (viz výše), patrně by tento fakt nepřehlédnul. - Náběh termostatu na obr. 42 vypadá velmi nepravděpodobně, zvláště ostrý zlom v čase cca 170s, po němž následuje zcela ustálený stav naprosto postrádající regulační překmit nebo jen mírné fluktuace hodnot (jinak přítomné v čase 0 – 170 s). Domnívám se, že jde o chybně provedené měření, kde se projevila saturace nějakého měřicího zesilovače, nebo převodníku, nebo něčeho jiného. Formální chybu bych vytknul jen jednu, domnívám se, že student zaměňuje zkratky PPL a PLL, které obě mají znamenat fázový závěs. V seznamu zkratek je uvedená zkratka PPL, přičemž správně je PLL (Phase Lock Loop).

Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 65672