KUBÍN, P. Dielektrická rezonátorová anténa na bázi vlnovodu integrovaného do substrátu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Mikulášek, Tomáš

Cílem diplomové práce bylo navrhnout, realizovat a proměřit dielektrickou rezonátorovou anténní řadu na bázi vlnovodu integrovaného do substrátu. Diplomant ve své práci zvažoval dvě různá uspořádání napájecí štěrbiny a ta mezi sebou porovnal na základě výsledků získaných modelováním těchto struktur v elektromagnetickém simulátoru. Vhodnější napájecí uspořádání pak použil pro sestavení malé anténní řady, kterou vyrobil a proměřil. Získané výsledky porovnal se simulacemi a na závěr se zabýval vlivem výrobních tolerancí na výsledné vlastnosti anténní řady. Zde bych akorát vytknul nepřesně uvažovaný rozsah relativní permitivity 9,95–10,45 materiálu použitého pro rezonátory. Výrobce pro danou sérii uvádí měřený rozsah 10,08–10,44, který by bylo vhodnější použít (hodnoty uvedené v certifikátu o shodě přiloženém k poskytnutým vzorkům materiálu). U výsledného korigovaného modelu dokonce uvažoval relativní permitivitu 10,90, což je hodnota mimo oba rozsahy. Diplomant pracoval průběžně po celou dobu řešení práce a pravidelně konzultoval jednotlivé kroky návrhu. Zadání práce bezezbytku splnil. Celkově hodnotím diplomovou práci jako výbornou.

Navrhovaná známka
A
Body
94

Posudek oponenta

Polívka, Milan

Práce se zabývá návrhem, parametrickou optimalizací a měřením vlastností kvádrové dielektrické rezonátorové antény (DRA) a její řady s 2 x 2 prvky s napájením pomocí vlnovodu integrovaného do substrátu (SIW) pro kmitočet 10 GHz. Návrh je proveden s využitím EM simulátoru pole ANSYS HFSS. Jednotlivé dílčí návrhové kroky: vlastní návrh DRA, SIW vlnovod vč. SIW děliče, napájení DRA pomocí vazební štěrbiny v SIW vlnovodu jsou parametricky optimalizovány včetně závěrečné toleranční analýzy vlivu vybraných elektrických (permitivita) a geometrických rozměrů na impedanční parametry. Výsledné simulační modely proto vykazují velmi dobrou shodu s měřením. Práce dobře poslouží k odhadu dosažitelných parametrů studovaného typu antény při použití napájení pomocí technologie SIW. Text práce je dobře organizován a pečlivě zpracován. Z formální stránky jsem v práci našel jen drobné nepřesnosti v názvosloví (Q-faktor místo činitel jakosti nebo zpožděný Q-faktor místo zatížený činitel jakosti). V teoretické části věnované rozboru elmag. pole v dielektrickém rezonátoru by pro lepší představu bylo vhodné zobrazit složky pole graficky. Prací diplomant osvědčil potřebné znalosti a dovednosti z anténní a mikrovlnné techniky pro samostatnou inženýrskou činnost.

Navrhovaná známka
A
Body
96

Otázky

eVSKP id 65694