KUDR, J. Zařízení pro měření torzní tuhosti karoserie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Blaťák, Ondřej

Pan Kudr se v rámci své diplomové práce zaměřil na konstrukci zařízení pro měření torzní tuhosti karoserie v laboratořích Ústavu automobilního inženýrství. Práci je možné rozdělit do několika základních částí. První z nich je podrobná rešerše v oblasti měření torzní tuhosti karoserie a jejího vlivu na jízdní vlastnosti. Přestože se jedná o rešerši využívající jen málo zdrojů, výborně uvádí celou práci a dává čtenáři velmi dobrý přehled v oblasti torzní tuhosti karoserie. Další části jsou již věnovány samotné konstrukci jednotlivých částí zařízení pro měření torzní tuhosti, metodice měření a rozboru chyb. Na závěr je provedena i cenová kalkulace nákladů na stavbu tohoto měřicího stavu. Diplomant ke zpracování diplomové práce přistupoval svědomitě a samostatně a vytvořil zařízení, které by opravdu mohlo být pro potřeby ÚADI a dalších partnerů postaveno a využíváno. V rámci diplomové práce se nepodařilo naplnit poslední bod zadání-tj. zkušební měření na vozidle. To však nebylo chybou diplomanta, ale nedostatkem volných kapacit (personálních a finančních) na ÚADI, což při zadávání práce nebylo možné dopředu odhadnout. S diplomantem však byla zavčas tato situace konzultována a o to podrobněji byly rozpracovány další body práce. Diplomant prokázal schopnost využít znalosti ze studované specializace ke zvládnutí úkolů, které byly na něj, jakožto řešitele diplomové práce kladeny.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Rozsíval, Jan

Diplomová práce studenta uceleně shrnuje problematiku torzní tuhosti automobilů včetně dopadu nevhodné torzní tuhosti karoserie na jízdní vlastnosti vozidla a popisuje vybrané způsoby měření torzní tuhosti automobilů. V praktické části diplomové práce je potom konstrukční návrh stavu pro měření torzní tuhosti včetně pevnostního dimenzování hlavních částí měřicího stavu a cenové kalkulace materiálu pro výrobu. Bez odůvodnění však zůstává nesplnění jednoho z cílů zadání, kterým mělo být provedení zkušebního měření zvoleného vozidla. Z hlediska konstrukčního návrhu byl správně měřicí stav navržen s ohledem na tuhost při měření. Pro lepší orientaci by bylo vhodné uvést přehledně celou sestavu měřicího zařízení, její základní rozměry a popsat jednotlivé části sestavy. Vhodně byl však navržen univerzální adaptér pro měření vozidel s uchycením kol na čtyři i pět šroubů. Při dimenzování jednotlivých částí jsou popsány druhy zatížení jednotlivých komponent a jejich pevnostní kontrola pomocí programu ANSYS s odůvodněním jednotlivých zjednodušení a náhrad u kterých je správně upozornění na možné zkreslení právě vlivem použití náhrad. V rozboru zátěže zařízení je nevhodně hrubě zaokrouhlena síla pod kolem na 4000N z hmotnosti na jedno kolo 400kg. Tato dvě čísla nejsou ekvivalentní! V kapitole věnované samotné metodice měření a určení úhlu natočení by bylo vhodnější okótované schéma s vyznačenými proměnnými než slovní popis pro výpočet úhlu natočení karoserie, aby nemohlo dojít k různé interpretaci a zkreslení výsledku. Celkově se povedlo v práci shrnout používané metody měření torzní tuhosti karoserie. Byla provedena konstrukce a pevnostní kontrola navrženého měřicího stavu včetně cenové kalkulace materiálu. Pro uživatele navrženého měřicího stavu byl navíc popsán postup měření a uveden příklad výpočtu chyby měření.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 64167