ZEJDA, V. Ejektory a jejich využití v průmyslu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Vondál, Jiří

S povděkem kvituji především samostatnost studenta a jeho aktivní přístup k řešené problematice. Práci zpracovával samostatně a s konkrétními dotazy k tématu pravidelně docházel na konzultace. Výpočtová část zpracovaná v příloze mne příjemně překvapila, neboť její rozsah přesáhl požadavky zadání. Stejně bych také rád vyzdvihl zajímavé příklady využití ejektorů z procesní praxe, jež si student sám vyhledal a dodal i odpovídající komentář.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hájek, Jiří

Předložená bakalářská práce poskytuje popis proudových přístrojů (ejektorů a injektorů) a uvádí řadu jejich aplikací v průmyslu a to jak současných, tak i několika význačných historických. Rešerše je převážně založená na několika málo zdrojích, ale to jí neubírá na obecnosti, jedná se totiž o zařízení používané již velmi dlouho, které bylo v minulosti analyzováno mnohokrát. Členění je logické a přehledné, popis aplikací má hloubku odpovídající požadovanému rozsahu práce. Vedle rešerše se práce zabývá také návrhovými výpočty ejektorů, které jsou z hlediska recenzenta mnohem zajímavější, neboť při jejich rozboru a použití autor musel prokázat svoje analytické schopnosti. Přítomnost takové výpočtové části v práci jednoznačně vítám. Na druhou stranu jsem v ní nalezl značný počet nesrovnalostí, takže pro příště chci autorovi připomenout, že méně někdy bývá více. U závěrečných prací jde o udržení vysoké kvality obsahu i formy v celém rozsahu, zatímco tato práce je kvalitou spíše nevyrovnaná. Navzdory mnoha věcným připomínkám hodnotím práci jako zdařilou. Zejména oceňuji snahu studenta zabývat se vedle rešerše i výpočtovými metodami. Po věcné stránce je její úroveň dobrá a formální kvalitu snižuje pouze několik překlepů. Náročnost práce a její rozsah byl mírně nadprůměrný a přes uvedené výhrady její cíle autor splnil. Mohu ji proto doporučit k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 64169