DUCHÁČ, P. Sledování změn populace kvasinek při výrobě červeného vína [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Vránová, Dana

Práce studenta byla věnována vlivu způsobu pěstování vinné révy na populaci kvasinek. Práce byla zahájena časově náročnou izolací kvasinek, získaných z vinice i z průběhu kvasného procesu hroznového moštu. Hodnotm pozitivně, jak se student zorientoval v dané problematice a aktivní přístup k práci, jejimž výsledkem jsou taxonomicky zařazené kvasinky. Jeho práce je příspěvkem ke studii vlivu podmínek pěstování hroznů na populaci kvasinek na výslenou kvalitu vína. Práci studenta hodnotím velmi dobře B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Vojtíšková, Marie

Předložená diplomová práce je velmi obsažná nejen rozsáhlým teoretickým úvodem, ale i širokou škálou použitých metod, od selekce jednotlivých kmenů až po podrobnou molekulární typizaci přes 100 jednotlivých izolátů. K práci mám následující dotazy : a) Proč byla vybrána právě metoda PCR-RFLP pro typizaci kvasinek a která část kvasinkového genomu byla analyzována? b) Můžete, na základě výsledku taxonomie kvasinek uvést rozdíl mezi ekologickou a integrovanou produkcí ve vztahu k předpokládané kvalitě výsledného produktu kvasného procesu - vína ? Připomínky : str. 43, tab. 5 - nejsou uvedeny koncentrace jednotlivých složek reakční směsi pro PCR, stejně tak str.44, tab. č. 7 nejsou uvedeny jednotky restrikčního enzymu na reakci, koncentrace pufru a teplota při reakci. V práci se také vyskytly výrazy např. tiol (thiol), thimyn místo thymin .

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 41875