DRAGOUN, J. Dvouválcový čtyřdobý plochý zážehový motor [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Píštěk, Václav

Cílem diplomové práce bylo navrhnout pro dané základní rozměry válcové jednotky a klikového mechanismu možné varianty uspořádání hnacího ústrojí dvouválcového čtyřdobého vozidlového motoru a pro zvolenou variantu stanovit průběhy zátěžných sil v klikovém mechanismu pro následnou pevnostní kontrolu. Zadání diplomové práce lze považovat za splněné.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Kaplan, Zdeněk

Cílem diplomové práce bylo navrhnout hnací ústrojí malého dvouválcového plochého motoru určeného především pro osobní vozidla. Těžiště úkolu spočívalo v návrhu a výpočtové kontrole klikového mechanismu, přičemž základní rozměry válcové jednotky a některé parametry klikového hřídele byly odvozeny z jiného víceválcového motoru. V úvodní části textu je zpracován přehled některých plochých motorů různých výrobců, což může být pro čtenáře do jisté míry zajímavé, avšak eventuální využití těchto poznatků pro vlastní řešení není z dalšího textu zřejmé. Diplomant zvolil koncepci klikového hřídele se dvěma hlavními valivými ložisky. Byl proveden návrh vyvážení s použitím jednoho přídavného vyvažovacího hřídele. Výpočtová kontrola bezpečnosti klikového hřídele k mezi únavy s využitím diskrétního torzního modelu pro stanovení namáhání krutem a MKP modelu pro ohybové namáhání byla přiměřená potřebám dané úlohy. Text diplomové je možno přijmout jako jistou úvodní studii dané problematiky, k celkovému zpracování lze však mít celou řadu výhrad. Mnohá pasáže jsou zpracovány zbytečně rozvlekle, např. průběhy kinematických či silových veličin v klikovém mechanismu, v příloze se čtenář orientuje jen se značným úsilím, řada diagramů v textu a příloze se zbytečně opakuje. Ke zmatení čtenáře přispívá mj. používání kromě obrázků ještě grafů s vlastním číslováním, k čemuž není důvod. Zadání diplomové práce lze považovat za splněné jen s četnými výhradami.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání E
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita E
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii E
Logické uspořádání práce a formální náležitosti E
Práce s literaturou včetně citací D
Grafická, stylistická úprava a pravopis E
Navrhovaná známka
E

Otázky

eVSKP id 65555