KLÍMA, J. Hluboké vrtání leteckého dílu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Píška, Miroslav

Velmi zodpovědný student, pravidelně konzultující daný problém ve výrobě i na akademické půdě. Práce užitečná, řešící úspěšně reálný problém v technické praxi u prestižní firmy.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Humár, Anton

Pojetí diplomové práce, která má celkem 78 stran (včetně 3 příloh), vychází z dobrých znalostí aplikací standardních vzorů řešení dané problematiky, diplomant prostudoval a ve své práci využil poznatky získané studiem velmi rozsáhlého souboru dostupné odborné literatury (celkem 36 literárních pramenů: odborné publikace, výuková skripta, Internet, firemní materiály). Seznam použité literatury a zdrojů (str. 70 a 71) není zcela v souladu s platnou normou ČSN ISO 690. Řazení symbolů v Seznamu použitých symbolů a zkratek (str. 72 až 74) je nesprávné. Správné pořadí je následující - velká písmena podle abecedy, malá písmena podle abecedy, velká řecká písmena podle řecké abecedy, malá řecká písmena podle řecké abecedy. V první kapitole práce je provedena krátká analýza problematiky hlubokého vrtání vybrané součásti, vyráběné ve společnosti Frentech Aerospace, s.r.o., Brno. Druhá kapitola obsahuje charakteristiku hliníku a jeho slitin z hlediska výskytu, vlastností, použití, metalurgie (včetně práškové), rozdělení slitin hliníku (slévárenské, pro tváření - vytvrditelné a nevytvrditelné), označování podle ČSN EN, pěnový hliník a slitiny a tepelné zpracování hliníku a jeho slitin (žíhání, vytvrzování). Ve třetí kapitole je posuzováno obrábění hliníkových slitin se zaměřením na řezné podmínky při vrtání a také nástroje (geometrie břitu, nástrojový materiál). Velmi podrobný rozbor problematiky hlubokého vrtání podává kapitola číslo 4. Obsahuje přehled způsobů vrtání hlubokých děr, nástroje, pracovní podmínky, rozbor silového působení (síly, momenty, výkon), analýzu průřezu třísky, jednotkový strojní čas, způsoby namáhání nástroje (krut a vzpěr), obráběcí stroje a procesní kapaliny. V páté kapitole práce je posouzena stávající technologie výroby vybrané součásti (technická dokumentace, technologický postup) a navržena nová technologie výroby s využitím obráběcího stroje TIBO 535 pro horizontální hluboké vrtání, šestá kapitola uvádí úspory po zavedení nové technologie. Práce je napsána dobrou češtinou, jak z obecného, tak i odborného hlediska. Text výjimečně obsahuje gramatické chyby (z názvu vyplívá, str. 41), vyskytují se v něm i formální chyby: chybějící mezery mezi číselnou hodnotou a jednotkou, např. 60% (str. 14), 11,7% (str. 16), 10% (str. 18) a další strany, nepovolené jednotky pro otáčky nástroje [ot/min] - str. 11, Tab. 5.2 na straně 56, Tab. 5.5 na straně 65. Pokud je tabulka rozdělena do dvou stánek, musí pokračování tabulky znovu obsahovat hlavičku - Tab. 5.3, strany 63/64. Vztahy pro konkrétní výpočty (str. 65 až 67) mají mimo obecné podoby obsahovat i konkrétní dosazené hodnoty, kvůli kontrole získaných výsledků.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 64057