SIROTA, T. Návrh koncepce elektromagnetického tlumiče [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Hadaš, Zdeněk

Předkládaná závěrečná práce se zabývá návrhem a simulačním modelováním elektromagnetického tlumiče. Velmi dobře byla provedena rešerše fyzikálních principů elektromagnetického tlumení a zvolena vhodná koncepce konstrukce, která byla následně simulačně modelována. Z výsledků simulací student správně vyvodil závěry. Student pracoval samostatně, ale větší důraz mohl věnovat zapracování připomínek a rad vedoucího při tvorbě simulačního modelu. Student při řešení této práce využil znalosti a dovednosti získané během celého studia. Celkově je práce logicky uspořádaná a přes drobné výtky student prokázal svoje schopnosti a splnil stanovené cíle práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Vetiška, Jan

Předložená práce se zabývá návrhem konceptu elektromagnetického tlumiče pro umístění na bicyklu. Téma řízeného tlumení je stále aktuální. První část práce se zabývá již dostupnými konstrukčními řešeními. Tato část práce je přehledná a srozumitelná a poskytuje tak dobrý výchozí bod pro vlastní návrh koncepce tlumiče. V další části se autor zabývá vlastním návrhem konceptu tlumiče. Celý návrh je dobře popsán a ukazuje, že autor rozumí dané problematice a je schopen samostatně provést celý návrh koncepce tlumiče. V následující kapitole jsou provedeny simulace pomocí matlab/simulink. Model tlumiče je spojen se čtvrtinovým modelem automobilu, přičemž autor neuvádí, jak dospěl k jednotlivým parametrům modelu jako např. hmotnost nebo tuhost. Pro tyto zvolené parametry je dle simulací funkce tlumiče velmi malá, a proto je v další části provedena jejich změna. V poslední části se autor zabývá nástinem možností řízení tlumiče. Grafická a stylistická úprava práce je dobrá. Práce s literaturou je taktéž na dobré úrovni. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 64053