JAŠOVÁ, B. Design automatické pračky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Rubínová, Dana

Pro design je důležité i hodnocení designérských kvalit práce: řešení modelu - B, úroveň tvarové kultivace - C, barevnost navrženého designu - B a grafická úprava výkresů - C. Diplomová práce splňuje všechny body zadání a obsahuje vlastní výsledky k řešení designu automatické pračky. Design pračky je v celkovém pojetí ladný. Snaha o odlišení se od zavedených kvádrů je patrná v profilaci přední části do podoby "bříška", které má navíc opodstatnění v příznivějším naklonění ovládací části k člověku. Tato snaha je však popřena nevhodným zapuštěním mechanických ovladačů pod vrchní krycí deskou, která značně znepřístupňuje jejich ovládání i vizuální kontrolu. Inovativní je zavedení horizontálního menu programů, které je ergonomicky příznivější než zavedená točítka či obdélníkové displeje. Na displeji je velikostně předimenzovaná středová část na úkor mechanických tlačítek a stejně tak zmiňované horizontály s menu. Jako dominantní údaj by byl vhodnější údaj o zbývajícím čase praní (ne údaj o teplotě). Barevné lišty na hranách nemusely zůstat pouze grafickým akcentem, jejich tvar se např. nabízel pro užití LED osvětlení ubývajícího s časem praní. Na místě bylo i oddálení dvířek (resp. bubnu) od země pro snazší manipulaci s prádlem. Za spornou považuji zdůrazňovanou vestavnost pračky, která svým tvarováním princip vestavných spotřebičů popírá.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Buganská, Tamara

Pro design je důležité i hodnocení designérských kvalit práce: řešení modelu - C, úroveň tvarové kultivace - A, barevnost navrženého designu - B a grafická úprava výkresů - B. Magisterská práce splňuje všechny body zadání a obsahuje vlastní inovativní přístup k řešení designu domácího spotřebiče.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 64037