ILČÍK, J. Geometrická přesnost výroby kovových dílů aditivní technologií Selective Laser Melting [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Koutný, Daniel

Student byl součástí týmu, který byl postupně v průběhu loňského a letošního roku zaškolen a seznámen s obsluhou. Úroveň dosažených výsledků tedy odpovídá možnstem práce s dodaným novým zařízením. V práci postrádám hlubší analýzu naměřených výsledků, která je ovšem součástí přiložené publikace. Díky provedeným analýzám jsme byli schopni odhalit problémy s přesností a argumentovat s dodavatelem o potřebné nápravě. Práci doporučuji k objajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Sehnoutka, Petr

Cílem diplomové práce byl návrh testovacích dílů pro posouzení geometrické a tvarové přesnosti vyrobených technologií selective laser melting a následně posouzení parametrů systému SLM, které ovlivňují přesnost hotového výrobku. Autor široce analyzuje současný stav aditivní technologie výroby prototypů, přípravu dat pro vlastní výrobu a metodiky jejich kontroly. Zkušební vzorky byly vyrobeny na komerčním stroji SLM 280 HL dodávaného společností SLM Solutions GmbH. U prvního tisku bylo vyrobeno pět vzorků, u kterých se testovalo nastavení stroje, volba podpor tištěných součástí a rozmístění ve stroji. Následně byly výrobky skenovány a posouzeny s výchozími daty. Taktéž byla změřena drsnost povrchu. U první testovacích vzorků bylo zjištěno, že rozměrová přesnost deklarovaná výrobcem není dosažena. Po konzultaci s výrobcem bylo přistoupeno k opravě a kalibraci stroje. Během testů byly zjištěny parametry, které zásadním způsobem ovlivňují kvalitu hotového výrobku a jejich vhodným nastavením zvyšují přesnost tištěných dílů. Předložená diplomová práce splňuje obsahové i formální nároky na závěrečné práce s jednou výhradou, že autor měl v závěru práce uvést, zda se po opravě a kalibraci stroje bude touto kontrolou zabývat nějaká další práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 64005