VAŇKOVÁ, L. Návrhy proměn baťovské architektury čtvrti Letná ve Zlíně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Zemánková, Helena

Diplomová práce Lenky Vaňkové prověřuje dispoziční proměny jednodomku pro měnící se uživatele RD ve čtvrti Letná ve Zlíně , s různou mírou zásahu do interiéru. Pro stávající uživatele RD jsou důležitou částí práce návrhy zlepšení technického standardu a mikroklimatu v těchto rodinných domcích. Mohou být doporučeny majitelům RD. Diplomová práce prohlubuje rozpracování z předcházejících semestrů, ve vybrané části čtvrti se zaměřuje na motorickou a pěší dostupnost RD , parkování a dokompletování čtvrti servisem.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B 85 Přístup: Přístup spočíval v hledání řešení nelehkého úkolu zvýšení standardu rodinných domků z Baťovy éry ve Zlíně. Diplomová práce Lenky Vaňkové prověřuje dispoziční proměny jednodomku pro měnící se uživatele RD ve čtvrti Letná ve Zlíně , s různou mírou zásahu do interiéru. Pro stávající uživatele RD jsou důležitou částí práce návrhy zlepšení technického standardu a mikroklimatu v těchto rodinných domcích. Mohou být doporučeny majitelům RD. Diplomová práce prohlubuje rozpracování z předcházejících semestrů, ve vybrané části čtvrti se zaměřuje na motorickou a pěší dostupnost RD , parkování a dokompletování čtvrti servisem.
Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Bergmann, Ivan

Práce je velmi zdařilý elaborát, použitelný jako inspirativní návod k zodpovědnému přístupu majitelů k zachovalým objektům rodinného bydlení v baťovských čtvrtích, navrhující jejich potřebný standard a současně respektující podmínky památkové ochrany.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Autorka respektuje stávající objemy jednodomků, nepočítá s přístavbami a nemusí tudíž řešit jejich vzájemné vztahy. Navrhuje změnu charakteru stáv. komunikace na typ D-obytnou ulici s jednosměrným provozem, s rozšířením uličního prostoru na 3,5m a přidáním podélného stání s vystřídanými plochami pro městský mobiliář...lavičky, zeleň apod.bez výrazných zásahů do konfigurace terénu. V situaci je naznačena možnost umístění unifikovaných dřevěných zahradních domků s pobytovými terasami.
Architektonické řešení A Z několika typů jednodomků si autorka vybrala ten nejpočetněji zastoupený - se zádveřím a terasou. Vnější vzhled objektu ponechává při vnitřním zateplení v původním stavu nebo s vnějším zateplením respektuje kriteria památkové péče. V obou případech je architektonické řešení citlivé a čisté.
Provozní řešení B Je tady hlavním tématem práce....jsou navrženy tři základní varianty přestavby A,B,C s rozdílným typem, tvarem a polohou schodiště. Každá z těchto variant obsahuje ještě podvarianty řešení 1,2,3 pro různý počet členů domácnosti. Jednotlivé dispozice jsou navrženy logicky, s citem pro výtvarně pojatý interier. U variant pro tří- a čtyřčlennou rodinu může díky dělení na větší počet místností vzniknout problém s nedostatečným přirozeným osvětlením a větráním( např.chodba se schodištěm, příp.šatna).
Technicko konstrukční řešení A Velkým kladem práce jsou srovnatelně zpracované způsoby zateplení-klasické vnější i dosud opomíjené vnitřní. Stavební řešení je profesionální a je doplněno potřebným detailem. Toto řešení může být inspirační pro budoucí úpravy domků se žádoucí autenticitou původního režného zdiva.
Formální úroveň B Grafické zpracování je na velmi dobré úrovni, je pojato téměř komplexně...uvítal bych větší důraz na textovou část projektu ve formě stručné průvodní zprávy k jednotlivým částem návrhu
Navrhovaná známka
B
Body
89

Otázky

eVSKP id 64302