PLCH, M. 3D modelování technologické jednotky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Pařízek, Tomáš

Spalování paliv obecně, včetně spalování odpadů jako speciálního paliva, je spojeno se vznikem odpadních produktů spalovacího procesu jako jsou spaliny a často i pevné zbytky. Tyto odpadní produkty mohou obsahovat celé spektrum nežádoucích látek, které je nutno z odpadních produktů odstranit. V dnešní době je pozornost spíše zaměřena na obsah škodlivých látek ve vypouštěných spalinách, což striktně předepisuje legislativa. Za účelem udržení koncentrace těchto látek pod emisními limity jsou spalovenské linky vybaveny účinnými aparáty pro čištění spalin. Spalovenské linky však produkují i pevné zbytky, které mohou obsahovat toxické látky (vznikající zejména v aparátu pro čištění spalin). Na základě této skutečnosti byla vyvinuta Ústavem chemického inženýrství Akademie věd v Praze technologie CMD, která je založena na katalyzátoru, díky němuž probíhá dehalogenační detoxifikace halogenových aromatických nebo cyklických sloučenin, a tedy i látek typu PCDD/F. Pro tuto technologii byla navržena technologická jednotka, která má splňovat všechny požadavky technologie CMD. Jednou z hlavních částí této linky je míchací reaktor. Hlavním úkolem této bakalářské práce bylo provedení technologického návrhu tohoto reaktoru, kde výsledkem mělo být vytvoření jeho 3D modelu. Student daný problém řešil velmi svědomitě. Pravidelně navštěvoval konzultační hodiny, kam přinášel dílčí výsledky své práce. Z těchto výsledků bylo patrné, že student použil vlastní přístup, zejména v oblasti řešení technických problémů jednotlivých částí míchacího reaktoru. V bakalářské práci je uvedena i recenze z oblasti perzistentních látek, ze které vyplívá, že student plně porozuměl dané problematice. Dosaženým výsledkem této bakalářské práce je vytvoření 3D modelu míchacího reaktoru, který poslouží jako podklad pro jeho další realizaci. Závěrem konstatuji, že práce pana Michala Plcha má dobrou úroveň a odpovídá požadavkům kladeným na bakalářskou práci. Autor cíle bakalářské práce splnil a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Jecha, David

V První části autor popisuje vlastnosti perzistentních organických látek na srozumitelné úrovni. Nad rámec zadání jsou přehledně popsány základní procesy pro odstranění dioxinů ze spalin. V řešení nosné části zadání, popsané v závěru bakalářské práce, postrádám podrobnější popis technologie CMD (Copper Mediated Destruction). Autor projevil aktivní přístup při důkladném prokreslení 3D modelu jednotky CMD. Bakalářská práce je po grafické stránce vypracována velmi dobře a přehledně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 9802