HORÁK, A. Progresivní technologie ve výrobě tvářených součástí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Rumíšek, Pavel

Úkolem závěrečné práce bylo obecné zhodnocení progresivních technologií a jejich podílu v oblasti technologie tváření. Z pohledu vedoucího je možno konstatovat, že v průběhu řešení pracoval student zcela samostatně a aktivně s tím, že výběr jednotlivých specifických technologií a příkladů využití byl se mnou průběžně konzultován. Práce tak dává ve stanoveném rozsahu přehled progresivních technologií s uvedením příkladů a způsobů jejich využití, dokumentovaných částečně i ekonomickým pohledem na danou problematiku. Přestože práce neřeší nové výrobní postupy, svým obsahem i rozsahem zpracování plně odpovídá zadání. Detailním studiem a rozborem základních i nových tvářecích technologií byl u studenta vytvořen rovněž jeho zájem o obor a následné studium specializace.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Otázky

Posudek oponenta

Štroner, Marek

Lze konstatovat, že student zpracoval danou bakalářskou práci svědomitě a zodpovědně, přičemž si sám vyhledal a provedl rozbor progresivních technologií ve tváření, jak na Internetu, tak v odborné literatuře. Připomínky k řešení: str.2 - dle ČSN je definována "Mez pevnosti na mezi kluzu v tahu" a "Mez pevnosti v tahu", str. 2 - u tažení také dochází obvykle ke změně tloušťky výchozího přístřihu - existují metody jako např. "Tažení se ztenčením stěny atd.", str.3 - "Kování je beztřískové zpracování zahřátých kovů na kovací teplotu a jejich přetvoření za pomocí rázů (u bucharů) nebo klidnou silou (u lisů), volným kováním nebo zápustkovým kováním (v dutině zápustky)", str.3 - volné kování není jen na kovadlině (ruční), ale existuje i "strojní volné kování", str.3 - protlačování je nejen "dopředné" (autor píše, že z kontejneru je materiál protlačován přes průtlačnici), ale existuje i "zpětné a stranové protlačování (z těch konvenčních)", str.9 - Při Hydrostatickém protlačování bez kontaktu polotovaru se stěnou je délka teoreticky neomezená, "bylo by dobré uvést, že je ale dána výškou vysokotlaké komory a výškou polotovaru v ní uložené", str.9 - autor píše - lze tvářet křehké materiály - "bylo by dobré poznamenat, že kapalina působí všestranným tlakem na celý povrch polotovaru a lepší plasticitu zaručuje vznikající napjatost, daná trojosým napětím v materiálu, str.11 - výroba trubek Hydrostatickým protlačováním - "bylo by dobré poznamenat, že tato technologie výroby trubek zhlediska energetické náročnosti pochodu tváření je vhodná spíše pro výrobu tenkostěnných profilů trubek s menším přetvořením, - str.13,14,15 - je nutno zdůraznit, že technologie kování pneumaticko - mechanickými buchary má potřebu vyšších investičních nákladů do konstrukčního a stavebního provedení dílen (pokud nemají vlastní odpružení), str.16 - tvrdost 50 až 70 ShA - co je to za tvrdost? ("Shoreho") - není nikde uvedeno, - str.20 - Termální vrtání může být někdy nevýhodné z důvodů tepelného ovlivnění struktury v okolí otvoru např. jeho vyžíháním, z čehož vyplývá pokles tvrdosti materiálu v okolí takto vytvořeného otvoru, str.27 - rychlost hoření je do 2000 m.s-1 (-1 psát jako horní index), str.28 - ...proběhne za velmi krátkou dobu 10-9 sec (-9 psát jako horní index), str. 28 - Aero Vodovody - spíše "Aero Vodochody", str.36 - Oproti lisování "termoplastů..." ne reaktoplastů..., str.42 - vícepokojový - autor myslel "vícepolohový", obr.6,12,22,28,29,35,37,38,39,40,41 - zhoršená kvalita obrázků, - trošku mi v dané práci schází obecné srovnání výhod progresivních technologií, která by byla provedena po rozboru metod, vlastním pohledem studenta (hodnocení uvedené v dané práci se mi zdá poměrně krátké)

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 9827