VALLA, R. Klasifikační systémy v nemocnicích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Balogh, Jaroslav

Předložená práce předkládá kvalitní přehled klasifikačních systémů (DRG - Diagnostic Related Groups) a informačních systémů pro účtování zdravotní péče. Spolu s přehledem programového a databázového řešení (Clinicom, databáze Caché, Java a SQL) tvoří základ pro vlastí modul pro výpočet DGR. Aplikace pro získávání dat z databáze a následného výpočtu byla prakticky realizována jako webové rozhraní v program Caché Server Pages. Součástí práce je diskuze dosažených výsledků, popis vlastního programu a návod na použití. Aplikace prošla beta testem a připomínky uživatelů jsou v aplikaci reflektovány. Student byl velmi aktivní, hojně využíval dostupnou literaturu a konzultace. Student dobře zvládl i časovou náročnost své práce, vzhledem k objektivním faktorům limitujícím jeho práci (dlouhodobá porucha databázového serveru). Práce je logicky napsána a drobné výhrady mám pouze ke kvalitě obrázků. Některé literární zdroje nejsou dohledatelné. Zadání bylo splněno v celém rozsahu a práci hodnotím výborně / A.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Sekora, Jiří

Předmětem práce pana Radka Vally byla rešerše v oblasti klasifikačních systémů ve zdravotniství s ohledem na ekonomickou náročnost důvodů hospitalizace pacienta. Dále seznámení se se systémem Clinicom a rozhraním CSP. Výstupem studentova řešení je plně funkční rozhraní na webovém serveru, na kterém si uživatel může vyhledat ceny za různé důvody hospitalizace. Práci musím vytknout absenci diskuze samotného návrhu uživatelského prostředí. První část práce se zabývá řešením teorie a obecných principů a tato najednou přechází na str. 23 v layout již hotového uživatelského prostředí. Pokud by chtěl čtenář odhalit taje programového řešení, musel by mít administrátorský přístup na daný server a vyznat se v příslušném prostředí. Autor se jistě v daném programovém prostředí velmi dobře orientuje, bohužel absencí výše uvedeného se mu nepodařilo tyto své znalosti patřičně prodat. Tuto absenci lze vyhodnotit jako částečné nesplnění zadání. Po formální stránce mám k práci několik výhrad. Tabulka, je-li zalomena na další stránku, má mít opakované záhlaví (tab. 2). Obrázky uvedené v práci nejsou kvůli chybně volené kompresi kvalitní, např. obr. 2 je sejmutím obrazovky textového editoru. Navíc odkazy na objekty i literaturu řeší student jako hypertextové odkazy, což je v tištěné podobě irelevantní, navíc to ruší při čtení. Vzhledem k uvedeným nedostatkům hodnotím práci pana Radka Vally známkou "velmi dobře" / B.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 65441