VEPŘKOVÁ, H. Výukový program pro demonstraci oscilometrického měření krevního tlaku. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Kolářová, Jana

Studentka se ve své práci věnovala fyziologii krevního oběhu a oscilometrické metodě měření krevního tlaku. Na základě požadavků pracovníků Fyziologického ústavu Lékařské fakulty navrhla a realizovala výukový demonstrační program, který má názorně studentům demonstrovat princip měření krevního tlaku zadanou metodou. Program studentka realizovala v programovém prostředí Matlab a využila grafické rozhraní pro jeho názornost a jednodušší ovládání programu. Program je přehledný a funkční. Funkčnost programu byla ověřena na naměřených datech z několika dobrovolníků. Výsledky přehledně uvedla a vyhodnotila. Zadání práce bylo splněno. Studentka ke své práci přistupovala zodpovědně a využívala konzultací na UBMI i LF zejména k diskuzi o vlastním návrhu programu za účelem vytvoření vhodného výukového materiálu pro studenty. Autorka svou bakalářskou prací prokázala schopnost samostatně řešit zadaný úkol a vhodnou formou práci prezentovat. Předloženou práci hodnotím stupněm A/95 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Chmelař, Milan

Slečna Hana Vepřková měla za úkol ve své bakalářské práci navrhnout výukový program pro demonstraci oscilometrického měření krevního tlaku. Součástí její práce byla i literární rešerše zaměřená na poddajnost tepenného řečiště a změn tvaru pulzové křivky v různých oblastech tohoto řečiště a v závislosti velikosti vnějšího přítlaku. Výstupem této práce měl být program pro demonstraci oscilometrického měření krevního tlaku. Jeho funkčnost měla být otestována na dobrovolnících. Jedním z úkolu bylo i porovnání naměřených hodnot s hodnotami získanými pomocí standardního automatického měřiče odpovídajícího příslušným normám. Teoretický úvod práce je zpracován přehledně. Z textu si lze udělat solidní obrázek o mechanických vlastnostech oběhového systému. Je zmíněna i historie a některé možnosti neinvazivního měření krevního tlaku. Podrobněji jsou popsány dvě neinvazivní techniky. Auskultační a oscilometrická. Je to v celku pochopitelné protože úkolem bylo zabývat se nespojitou neinvazivní technikou – oscilometrickou. Demonstrační zařízení, ze kterého byla použita data pro výukový program, je popsáno přehledně. Text je obsahuje řadu obrázků, které jej vhodně doplňují. Po formální stránce nemám k předložené bakalářské práci žádné výhrady. Navržený program je zcela funkční, mám jednoduché ovládání a je celkově uživatelský příjemný. Studentka uvádí i obsáhlý seznam literatury. K předložené bakalářské práci mám tyto připomínky: 1. V práci není uvedeno, s jakou přesností pracoval snímač tlaku, pomocí kterého byla získávána data pro další zpracování. 2. Není uvedeno, zda bylo možno nějak tento tlakový snímač kalibrovat. Závěr: Předložená bakalářská práce splňuje zadání. Jejímu zpracování byla věnována přiměřená péče. Text je srozumitelný a logicky uspořádaný. Navržený program je funkční. Na některé věci neměla studentka žádný vliv. To se týká např. snímače tlaku v experimentálním zařízení. Vzhledem k tomu, že zadání bylo splněno, doporučuji předloženou bakalářskou práci k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 65443