KUBÍNOVÁ, K. Datová komunikace mezi zdravotnickými informačními systémy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Sekora, Jiří

Předmětem práce studentky Kateřiny Kubínové je provedení rešerše v oblasti datových standardů ve zdravotnictví, analýza zabezpečení elektronické komunikace mezi zdravotnickými organizacemi po síti Internet a vytvoření ukázkové aplikace asymetrického kryptosystému. Studentka se v souladu se zadáním seznámila s datovými standardy, provedla analýzu zabezpečení, především popsala protokoly potřebné pro zabezpečenou komunikaci klient - server a velmi srozumitelně vysvětluje Diffie-Hellmanův protokol pro ustanovení klíče. Sestavuje aplikace serveru a klienta v jazyce Java, které v síti Ethernet po zadání adresy serveru automaticky naváží spojení a provedou ustanovení klíče. Pomocí tohoto klíče aplikace klienta šifruje zprávu a přenáší po síti serveru, který provede zpětné dešifrování. V části věnované ověření řešení studentka pro přenos zvolila jednodušší zprávu, než dle standardů ve zdravotnictví, jelikož nastaly komplikace při přenosu nealfanumerických znaků. Tyto komplikace by byly jistě řešitelné při hlubších znalostech programování v Java. Práce má rovněž omezení v délce klíče, kdy byl klíč opakáván k dosažení potřebné délky. I generování prvočísel by bylo možné řešit rychlejšími metodami. K těmto výhradám je ale třeba dodat, že po prvním semestru došlo k objektivním potížím, které nutně vedly ke změně vedoucího práce a tím muselo dojít i k modifikaci původního zadání. Studentka i přesto zvládla upravené zadání řešit a v souvislosti s tím nastudovat potřebné znalosti programování v jazyce Java za jeden semestr. Po formální stránce je práce zpracována velmi pečlivě. Práci slečny Kateřiny Kubínové hodnotím známkou výborně / A

Navrhovaná známka
A
Body
93

Posudek oponenta

Balogh, Jaroslav

Předložená práce se věnuje datovým a komunikačním standardům s důrazem na zdravotnické IS. Konkrétně na jeho zabezpečení při přenosu sítí Internet. Výborně je popsána zejména Diffieho-Hellmanova konstrukce a výměna klíčů. Vlastní program, napsaný v prostředí Java, provádí veškerou komunikaci typu klient-server mezi 2 PC včetně samotné výměny klíčů. Dle zadání ovšem nebyla v uvedené aplikaci zaslána zpráva ve standardu MZ ČR. Zřejmě to souvisí s možným použitím různých variant ASCII tabulek. Po formální stránce je práce na velmi vysoké úrovni, napsána přehledně s logickou strukturou, v podstatě bez jediné chyby! I přes uvedený nedostatek hodnotím práci výborně / A.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 65403