KOTLÁN, F. Studie a koncepční návrhy konstrukce automobilních návěsů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Kašpárek, Jaroslav

Student v této práci rešeršního typu provádí studii a koncepční návrhy konstrukce automobilních návěsů. V první části stručně uvádí legislativní požadavky pro automobilní návěsy. V druhé části práce stručně popisuje koncepce a konstrukce návěsů. V práci je uveden přehled výrobců jen slovně, rozhodovací metodika volby vhodné koncepce konstrukce návěsů je zde bohužel nedostatečná. Práce je z hlediska požadavků a cílů dle zadání takřka úplná. Rozsah řešení práce je krátký a nevystihuje všechny konstrukce návěsů a jednotlivých prvků. Například pružení náprav a brzdová soustava návěsů není kompletní. Schopnost studenta interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich dílčí závěry je skromná a jsou přijaty jen všeobecné závěry (str. 14 – krkolomný popis u příčníků). Uspořádání osnovy práce je logické a kapitoly na sebe, dalo by se říci, navazují. Formální náležitosti práce jsou splněny. Grafická úprava textové části práce je dobrá, zpráva obsahuje přiměřené množství obrázků i schémat. Stylistická úprava a pravopis je v pořádku až na tyto drobnosti. = Překlepy – str. 14, 21, 27 = Netechnické vyjadřování - str. 9, 10, 15, 22 -Str. 11 – skoro prázdná strana. Citací zdrojů je počet uváděné literatury malý na rešeršní práci. Bakalářská práce je z hlediska formálnosti a technického zpracování na slušné úrovni. Práce má některé nedostatky v drobných překlepech v textu. Student prokázal průměrný přehled v oblasti konstrukce návěsů. Doporučuji tuto práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Samostatnost studenta při zpracování tématu E
Práce s literaturou včetně citací D
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Škopán, Miroslav

Předložená práce se zabývá problematikou automobilových návěsů .Dle zadání má charakter kritické studie koncepcí a konstrukcí vyráběných automobilních návěsů, včetně zohlednění základní legislativy. Práce je logicky a přehledně členěna, autor se v ní zaměřuje především na užitné vlastnosti jednotlivých konstrukčních řešení. V oblasti legislativy jsou zmíněny pouze hlavní zákonné předpisy a omezení z nich vyplývající - této části mohla být věnována větší pozornost. - práce obsahuje drobné gramatické chyby, - řada obrázků (celkem 6 z 18) je převzata z předchozí DP zpracované na ÚADI - i když jsou u nich vždy citace, měl se autor práce zaměřit i na další zdroje, - za chybu považuji skutečnost, že autor v oblasti legislativy odkazuje opět na zmiňovanou diplomovou práci, nikoliv původní zdroj (vyhlášku, zákon), - část zabývající se metodikou výběru je značně omezená a zjednodušená. Zde postrádám např. návrh váhových koeficientů pro výběr. Práce je rešeršního charakteru, příliš se však drží jediného zdroje - DP Ing. Plachkého z roku 2009. Na tutuo práci je však řádně odkazováno a v práci autor vychází i z dalších (byť poněkud omezených) zdrojů. Ačkoliv má práce zahrnovat i legislativní problematiku, je na ní v přehledu literatury uveden jediný odkaz, což považuji za nedostatečné. Předložená práce má i přes výše uvedené výhrady celkově průměrnou úroveň a je v souladu se zadáním. Filip Kotlán ve své bakalářské práci prokázal odpovídající znalosti studovaného oboru a tím i schopnost budoucí samostatné práce či dalšího studia v návazném magisterském studijním programu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod E
Vlastní přínos a originalita E
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii E
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Práce s literaturou včetně citací F
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Navrhovaná známka
E

Otázky

eVSKP id 64325