KUDLIČKA, P. Metody akvizice pro DCE-MRI [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Jiřík, Radovan

Student se své diplomové práci věnoval aktivně a poměrně samostatně. Práce zahrnovala prostudování akvizičních protokolů pro metody perfusního zobrazování DCE-MRI, seznámení se s ovládáním MRI systému Siemens Avanto 1.5T na Masarykově onkologickém ústavu, výběr vhodných sekvencí a jejich parametrů, provedení experimentů na vhodném fantomu, předzpracování a vyhodnocení dat. Všechny úkoly zadání byly splněny. Obzvlášť časově náročná byla praktická část (měření na fantomech), kde student naměřil experimentální data, která budou základem připravovaného článku. Programy pro předzpracování a vyhodnocení dat jsou plně funkční a budou zahrnuty do experimentálního softwarového balíku vyvíjeného na ÚPT AV ČR a ÚBMI. Práci hodnotím jako výbornou.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Kratochvíla, Jiří

Bakalář Petr Kudlička zpracoval problematiku akvizice v dynamickém perfusním zobrazování pomocí magnetické rezonance. Vybral vhodné sekvence pro další práci a vytvořil akviziční protokoly pro tyto sekvence. Měření dat pro následnou analýzu provedl na klinickém přístroji na Masarykově onkologickém ústavu v Brně. Pro tato měření pomocí zvolených akvizičních metod vytvořil dynamický fantom, kde modeluje tkáň dialyzačním filtrem. Naměřená data zpracovává dodaným existujícím softwarem, kde je třeba vyzdvihnout tvorbu funkcí pro převod naměřených dat na koncentraci kontrastní látky pro studentem zvolené akvizice - musel tedy proniknout do struktury již hotového programu. Dále student vytvořil vlastní program pro odhad perfusních parametrů z uskutečněných měření, vlastní tělo odhadu parametrů - optimalizační algoritmus - byl dodán vedoucím. Přesto vytvořená aplikace nabízí mnoho různých funkcí a možností zejména pro další vyhodnocování. Právě kapitolu diskutující vyhodnocení jednotlivých akvizic považuji za největší přínos práce. Student se zaměřil na kvantitativní vyhodnocení naměřených dat pro jednotlivé akvizice z hlediska definovaných rychlostí toku kapaliny systémem v závislosti na odhadnutých perfusních parametrech. Dále vyhodnocuje artefakty vlivem průtoku kapaliny, které přinášejí u těchto metod z holé podstaty akvizice značné nepřesnosti a obtížně se kvantifikují. Metodika hodnocení je velmi zdařilá, přesto se této kapitole nevyhnuly nepřesnosti v interpretaci výsledků. Tabulka 5-8 na straně 52 srovnává výsledné odhady toků s literaturou. Student vyslovuje závěr, že při jeho zvolené "rychlosti 1" všechny akvizice až na jednu nadhodnocují tok. Student si ale neuvědomil, že jeho "rychlost 1" neodpovídá toku v literatuře, kde byla téměř dvojnásobná. Navíc ze studentem uvedených grafů je zřejmé, že všechny akvizice nadhodnocují tok. Dále u Tabulky 5-12 není zřejmé, pro které akvizice hodnoty uvádí, z kontinuity textu by mělo jít o 3D FLASH, hodnoty ale odpovídají 2D akvizici. Celkově bych ocenil větší důslednost při interpretaci výsledků. Nutno podotknout, že celková časová a obsahová náročnost při měření dat a při zpracovávání této práce je nadprůměrná. Student u obhajoby zodpoví uvedenou připomínku. Hodnotím stupněm A.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 65487