KALISKÁ, L. Návrhy proměn baťovské architektury čtvrti Letná ve Zlíně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Zemánková, Helena

Diplomová práce plně splnila zadání, prověřila možnosti zvýšení standardu dvojdomků z Baťovy éry ve čtvrti Letná ve Zlíně, a to s různou mírou zásahu do interiéru a různých variantních řešení plošného navýšení v exteriéru. Proměny RD pak prezentovala na vybraném území. Výsledky DP Lindy Kaliské budou doporučeny majitelům rodinných domků čtvrti Letná a přispějí orgánům památkové péče k záchraně významného dědictví modelového průmyslového města Zlín.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B 85 Intenzivní studium referenčních příkladů, pracovní přístup systematický, cílevědomý. Diplomová práce plně splnila zadání, prověřila možnosti zvýšení standardu dvojdomků z Baťovy éry ve čtvrti Letná ve Zlíně, a to s různou mírou zásahu do interiéru a různých variantních řešení plošného navýšení v exteriéru. Proměny RD pak prezentovala na vybraném území. Výsledky DP Lindy Kaliské budou doporučeny majitelům rodinných domků čtvrti Letná a přispějí orgánům památkové péče k záchraně významného dědictví modelového průmyslového města Zlín.
Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Bergmann, Ivan

Práce je velmi zdařilý elaborát, použitelný jako inspirativní návod k zodpovědnému přístupu majitelů i přísl.orgánů k zachovalým objektům rodinného bydlení v baťovských čtvrtích, navrhující jejich potřebný standard, respektující podmínky památkové ochrany a současně odpovídající dosavadním názorům města.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Pro zadání - dvojdomky z Baťovy éry - si autorka vybrala fragment zástavby vymezený stávající uliční sítí v západní části čtvrti. Urbanistické řešení není tedy základním tématem práce, vychází ze stávajícího stavu území a tento pouze koriguje v případě, kdy používá přístaveb. Důležitým prvkem řešení je garážování osobních vozů v ponechaných objektech řadových garáží s důrazem na jejich zkapacitnění použitím současných technologií.
Architektonické řešení A Autorka se zabývá dva typy dvojdomků, které se liší dobou vzniku.Zvýšení standardu řeší buď změnou vnitřní dispozice původního objemu, spojením obou částí pro jednoho uživatele nebo formou přístaveb, které přiznávají současnou dobu. Vzhled stávajících objektů s vnějším zateplením respektuje kriteria památkové péče. Architektonické řešení přístaveb je jednoduše elegantní....správně se vyhýbá např. používání klasických oken.
Provozní řešení B Dispoziční řešení je hlavním tématem práce: od nenáročné úpravy stávajícího stavu přes spojení dvou bytů do jednoho, až po zvýšení standardu přístavbou: malou, vysokou nebo horizontální, použiji-li terminologii autorky. Všechny varianty jsou dostatečně profesionálně řešeny a nabízí zajímavé možnosti bydlení.
Technicko konstrukční řešení B Zateplení stáv. objektu je navrženo předsazenou provětrávanou fasádou s keramickým cihelným obkladem, lepeným na desky OSB - to je zajímavá myšlenka. Přístavby jsou na bázi dřeva, jejich materiálová podstata je přiznána na fasádě dřevěným obkladem. Dokumentace řešení by mohla být podrobnější.
Formální úroveň A Formální zpracování elaborátu je na vysoké úrovni, jeho minimalistické grafické pojetí koresponduje s výtvarným přístupem autorky k řešení práce.
Navrhovaná známka
B
Body
87

Otázky

eVSKP id 64295