JAKUBEC, J. Matematický model ovládacího mechanismu turbodmychadla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Zháňal, Lubor

Diplomová práce ve spolupráci s firmou je zpracována dle zadání a v patřičném rozsahu. Za vyzdvižení stojí zejména autorem zvládnuté náročnější programování a nadprůměrný osobní vklad. Také praktický přínos pro zadavatelskou firmu je jistě nemalý. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Porteš, Petr

Cílem diplomové práce bylo vytvořit matematický model ovládacího mechanismu turbodmychadla, provést analýzu vlivu opotřebení v jednotlivých uzlech mechanismu na jeho funkci a provést optimalizaci z hlediska namáhání a funkce mechanismu. Diplomant k zadanému úkolu přistoupil tvůrčím způsobem. Na základě jím sestavených rovnic popisujících geometrické poměry v mechanismu sestavil výpočtový program v prostředí Matlab, který využil k výpočtu variant pro analýzu a optimalizaci mechanismu. Vedle vlivu jednotlivých parametrů na sledované veličiny využil i metodu označovanou jako „Design of experiment“ k posouzení vlivu i jejich vzájemné kombinace. K práci mám následující připomínky. Přestože po formální stránce je práce zpracována pečlivě se autor neubránil některým překlepům v rovnicích (23-24) případně chybám (rovnice 121,124). Ve vztazích (118-129) by veličiny neměly být označovány jako vektory, pokud se jedná o velikost vektoru. Dále by bylo vhodné doplnit práci o další obrázky, které by vysvětlovaly postup některých výpočtů např. pro rovnice (29-32). Některé postupy a veličiny by bylo potřeba více popsat nebo přesněji definovat. Seznam použitých symbolů není seřazen podle abecedy v celém rozsahu. Závěrem lze konstatovat, že výsledky dosažené v diplomové práci jsou přínosné a využitelné v praxi. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 65356