MACEK, J. Návrh pracoviště pro řezání tvarových objektů z polystyrenu průmyslovým robotem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Pochylý, Aleš

Zpracování práce a její úroveň je velmi dobrá. Práce neobsahuje věcné ani formální nedostatky a stanovené cíle jsou splněny. Student poměrně detailně obsáhl problematiku řezání EPS průmyslovým robotem, navrhnul funkční řešení technologie, resp. navrhnul koncový efektor s napínáním drátu. Nad rámec zadání byl dále koncový efektor pro řezání EPS fyzicky realizován a student rovněž prakticky ověřil dílčí aspekty navrženého efektoru. Z tohoto důvodu obsahuje práce i poměrně velké množství experimentálně zjištěných dat a jejich vyhodnocení, což dále zvyšuje úroveň celé práce. Z technických důvodů byl pro dílčí experiment řezání EPS použit průmyslový robot KUKA KR 3, který však svými parametry (dosahem a nosností) pro danou aplikaci v podstatě nepostačuje. Pro základní praktické ověření navržené technologie řezání EPS však daný robot posloužil dostatečně. Z těchto důvodů bylo také upuštěno od sestavení simulačního modelu pracoviště a práce se více rozvinula v praktické rovině. Velmi pozitivně hodnotím rozsah práce, přístup studenta k řešení problému a jeho samostatnost při zpracování a vyhodnocení jak teoretické, tak i praktické části práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kubela, Tomáš

Práce je zpracovaná velmi pečlivě jak po věcné tak i formální stránce. Využití výsledků v praxi je nepopiratelné a otevírá další možnosti řešení a prohlubování tématu, což hodnotím velmi pozitivně. Předmět řešení – řezání polystyrenových desek pomocí průmyslového robotu – je popsán velmi dobře. Je škoda, že nebylo možné experimentálně ověřit funkci navrženého efektoru s robotem s vyšší nosností, kde by více vynikla pozitiva celé technologie. Na závěr musím vyzdvihnout pečlivý a systematický přístup, který je patrný na všech úrovních práce, zejména sazba textu a grafická podoba celé práce působí velmi příjemným dojmem, který je obvyklý na většině respektovaných univerzit.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 65327