HESKO, B. Automatická klasifikace fotografií antibiotických disků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Walek, Petr

Bakalářská práce studenta Branislava Heska se věnuje rozpoznávání a klasifikaci názvů na antibiotických discích. V průběhu vypracovávání bakalářské práce se student seznámil s velkým množstvím odborné literatury, kterou v práci řádně ocitoval. Zadanou problematiku řešil samostatně a aktivně, jediná výtka tak míří k faktu, že klíčová část práce (klasifikace zarovnaných disků) vznikala z převážné části až ke konci semestru. Domnívám se, že při rovnoměrnějším časovém rozložení úsilí by se studentovi podařilo vylepšit, zde poněkud nízkou, procentuální úspěšnost klasifikace. Celkově práci hodnotím jako velmi dobrou - A 90b.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Kolář, Radim

Předložená bakalářská práce se zabývá klasifikací obrazů antibiotických disků. V první části práce student popisuje metody a přístupy pro zpracování obrazů a klasifikaci, z nichž jsou pak některé v práci využity. Druhá část práce je pak popisem samotného řešení problému a jeho vyhodnocením. Práce je přehledná a je napsána srozumitelně a čtivě. Po formální stránce je práce pak také kvalitní a s minimem překlepů. Navržená metodika je srozumitelně popsána a jednotlivé kroky dostatečně zdůvodněné. Překvapením pak je, že přesnost klasifikace je pod hodnotou 50%. Autor však diskutuje možné zdroje chyb, včetně malého počtu obrazových dat. Lze tedy konstatovat, že zadání je splněno. Mám však několik připomínek. První se týká způsobu, kterým autor popisuje navrženou metodu. Zde jsou zmiňovány funkce či postupy v Matlabu, což nepovažuji za vhodné. Lépe je popsat metodu bez ohledu na implementační jazyk s využitím blokových schémat, či rovnic. Dále autor zmiňuje, že při převodu barevného obrazu použil funkci rgb2gray, která však nedělá průměr barevných složek, jak autor uvádí. Další nepřesnost je patrná z obrázku 3.2. V textu je uvedeno, že se jedná výsledek po aplikaci Sobelova hranového operátoru. Jeho výstupem však nemůže být binární snímek, jak je uvedeno na zmíněném obrázku. Na práci oceňuji, že se autorovi podařilo vytvořit ucelenou metodu zpracování obrazů antibiotických disků a také zpracování textu práce. Přes uvedené připomínky, které považuji za méně významné, hodnotím práci stupněm A/90.

Navrhovaná známka
A
Body
90

eVSKP id 65382