HARTLOVÁ, M. Analýza snímků sítnice se zaměřením na detekci patologických oblastí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Odstrčilík, Jan

Cílem bakalářské práce bylo prostudovat vlastnosti barevných snímků sítnice a zaměřit se především na vlastnosti a charakteristiku struktur, které na snímcích vytvářejí neovaskularizace – nově vznikající cévy v důsledku onemocnění diabetickou retinopatií. Úkolem bylo navrhnout způsob detekce těchto struktur, což je v současné době v oblasti zpracování snímků sítnice relativně nové téma. Studentka plně využila dostupnou odbornou literaturu a nejdříve se důkladně seznámila s medicínským pozadím dané problematiky. Poté provedla rešerši obecných metod segmentace cévního řečiště na snímcích sítnice a prostudovala i prameny týkající se přímo detekce patologických struktur. V další fázi se studentka zabývala návrhem a implementací algoritmů detekce neovaskularizací s ohledem na předzpracování snímků pomocí přizpůsobené filtrace. Studentka sama navrhla sadu příznaků, které poté otestovala na dostupných obrazových datech. Bohužel, velikost databáze snímků se zřetelnými neovaskularizacemi je v současné době značně omezená. Navrženou metodu tedy nebylo možné dostatečně staticky vyhodnotit. Nicméně, i přes problémy s omezenou velikostí databáze se studentce podařilo dosáhnout relevantních výsledků. Zadání práce tedy považuji za splněné. Studentka byla v průběhu řešení práce aktivní a využívala konzultací. Často se však potýkala s problémy spojenými zejména s prací v programovém prostředí MATLAB. Implementaci navrženého řešení proto věnovala pravděpodobně nejvíc času. Dosažené výsledky a celkový přístup studentky hodnotím klasifikačním stupněm B/88 b.

Navrhovaná známka
B
Body
88

Posudek oponenta

Kolář, Radim

Studentka Marie Hartlová vypracovala bakalářskou práci zabývající se detekcí neovaskularizací na snímcích sítnice. Text práce je na třiceti stranách a je rozdělen do osmi kapitol. Dále obsahuje několik stran příloh. Práce je logicky členěna a lze konstatovat, že zadání bylo splněno. K navržené metodě mám však několik poznámek. Autorka navrhla v kapitole 5 tři parametry, které mají poměrně velkou diskriminační schopnost oddělit oblasti s neovaskularizacemi od oblastí zdravých. Volba velikosti klasifikovaných oblastí není v práci diskutována. V kapitole 6 pak autorka popisuje použití lineárního klasifikátoru a uvádí, že mezi neovaskularizace budou zařazeny oblasti, které mají výstup z klasifikátoru v rozmezí 1,44 až 1,8. Není však vůbec jasné proč byl zvolen tento rozsah. Dále zde uvádí, že pro testování klasifikace je vhodná metoda křížové validace. Nenašel jsem ale výsledky tohoto testování. Kapitola 7 je pak napsána mírně nesrozumitelně a u prezentovaných obrazových výsledků v kapitole 8 (obrázek 8.1. a 8.2.) není zcela jasné co obrázky představují. K obsahové a formální stránce textu mám dále několik připomínek. U obrázku 5.4 je nesprávný popis grafu, u vztahů 5.2 a 5.3 je chybné označení na levé straně rovnic, obrázek 5.7 není dostatečně popsán a v soupisu použité literatury jsou neúplné bibliografické citace (např. [7, 18, 28, 29, 30]). Na práci oceňuji především zpracování úvodních kapitol práce (kapitoly 1 až 3) a komentované zdrojové soubory na CD. Práce, dle mého názoru, splňuje požadavky kladené na bakalářské práce a vzhledem k připomínkám, navrhuji hodnocení C/79b.

Navrhovaná známka
C
Body
79

eVSKP id 65380