JANČOVÁ, I. Automatická detekce grafoelementů v signálu EEG [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Bubník, Karel

Studentka provedla rozsáhlou rešerši v oblasti detekce grafoelementů. Jmenuje a popisuje několik metod vhodných k detekci, nicméně u některých neudává, jak by detekce byla provedena. Ze jmenovaných metod vybírá tři (korelační analýza, přizpůsobený filtr a kombinovaný detektor), které následně realizuje. Studentka si připravila vlastní testovací signál výběrem z databáze PhysioNet. V testovacím signálu vybrala několik dobře určitelných grafoelementů/artefaktů, na kterých testovala úspěšnost detekce vytvořené funkce. Pro vytvořené funkce si studentka vytvořila grafické prostředí, ve kterém je možné volit jednotlivé metody a vybírat signály. Úspěšnost detekce pro jednotlivé metody a signály studentka přehledně prezentuje v závěrečné kapitole. Práce je přehledně a logicky členěná. Během vypracování studentka projevila vlastní iniciativu nad rámec zadání (výběrem testovacích signálu, vytvořením GUI, požití tří metod). V teoretické části však mohla být více rozvedena aplikace vyšších metod pro detekci grafoelementů. Rozsah práce a kvalita textu je na velmi dobré úrovni. Oceňuji také množství a kvalitu použité literatury.

Navrhovaná známka
A
Body
93

Posudek oponenta

Ronzhina, Marina

Studentka se zabývala automatickou detekcí grafoelementů v záznamech EEG. Práce obsahuje rozsáhlou rešerši z oblasti elektroencefalografii a metod nejčastěji používaných pro detekci grafoelementů. Praktická část je věnována implementaci vybraných metod a jejich otestování na reálných datech. V této části postrádám informace o výběru referenčních vzorů jednotlivých grafoelementů (jestli byly vybrány pro každého pacienta zvlášť, kolik vzorů bylo vybráno, jak vypadají apod.). Obzvlášť by mě zajímal referenční signál pro detekci svalového artefaktu, který může mít v reálném EEG velice rozmanitý průběh (např. má jinou délku trvání a jiný počet charakteristických intenzivních zákmitů). Na grafech s výsledky detekce nejsou zvýrazněny skutečné grafoelementy, což snižuje jejich přehlednost. V některých případech byly pro zjišťování počtu falešně negativních detekcí použity signály z jiných svodů, což může vést ke zhoršení dané charakteristiky v důsledku toho, že grafoelement muže, ale nemusí se objevovat ve všech (i sousedních) simultánně snímaných svodech. Po formální stránce je práce na velmi vysoké úrovni. I přes některé zmíněné nedostatky, vzhledem k náročnosti řešené problematiky, hodnotím prácí velmi kladně.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 65386