PILCH, P. 3D mapování vnitřního prostředí senzorem Microsoft Kinect [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Krejsa, Jiří

Pan Petr Pilch se ve své práci zabývá tvorbou prostorových map vnitřního prostředí pomocí sesazování dílčích hloubkových map získaných ze senzoru Microsoft Kinect. V úvodu práce je stručně shrnuto získávání dat, metody tvorby hloubkové mapy a teoretický základ sesazování dílčích hloubkových map. Klíčovou část práce tvoří implementace sesazovacího algoritmu a jeho ověření na několika příkladech vnitřního prostředí. Na práci je bohužel patrné, že doladění aplikace k tvorbě použitelných výsledků se podařilo na poslední chvíli, takže ačkoliv jádro úkolu bylo zvládnuto, ve vlastním textu práce chybí řada informací, například fotografie zpracovávaného prostředí, podrobnosti o způsobu získávání dat, vyhodnocení přesnosti výsledné prostorové mapy, atd. Na práci kladně hodnotím zvládnutí implementace algoritmu skládání, byť s využitím open source knihoven. Je škoda, že si diplomant neponechal časovou rezervu k doladění textu práce. Práci hodnotím známkou Uspokojivě, a po zodpovězení případných dotazů oponenta doporučuji udělit panu Pilchovi titul inženýr.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii E
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Věchet, Stanislav

Předkládaná diplomová práce pojednává o tvorbě prostorových map vnitřního prostředí. Jako hlavní senzor je využit, v poslední době velmi populární, senzor Microsoft Kinect. Tento senzor umožňuje získat hloubkové mapy prostoru a skládat je do komplexního 3D modelu prostředí. Předkládané téma je zpracováno adekvátně v teoretické rovině. Zde jsou popsány metody zpracování naměřených dat i následná tvorba prostorových map. Praktická část práce popisuje provedené experimenty s využitím senzoru Microsoft Kinect. Tato část práce by zasloužila větší pozornost. Zejména popis průběhu měření je zpracován velmi stroze a neumožňuje tak provedení ověřovacích experimentů za definovaných podmínek. I přes některé nedostatky, lze cíle práce považovat za splněné a práci doporučit k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 64264