DOLEŽAL, P. Analýza vrstvy nervových vláken na snímcích sítnice s využitím lokálních binárních vzorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Odstrčilík, Jan

Cílem bakalářské práce bylo prostudovat vlastnosti barevných snímků sítnice a zaměřit se především na charakteristiku textury, která na snímcích reprezentuje vrstvu nervových vláken. Dalším cílem bylo seznámit se s principy texturní analýzy a zejména s teorií okolo využití lokálních binárních vzorů, tzv. LBP (Local Binary Patterns). Student využil dostupnou odbornou literaturu a nastudoval si potřebnou problematiku. Získané znalosti pak aplikoval při implementaci metody v programovém prostředí MATLAB. Student si nejdříve prostřednictvím experimentů vyzkoušel různé verze LBP operátoru a ve finále se zaměřil na nejnovější verzi LBP-HF, využívající Fourierova spektra. Vytvořené experimentální programy student otestoval na reálných snímcích sítnice a dosažené výsledky patřičně statisticky vyhodnotil. Nicméně, hodnocení navržených texturních příznaků na celých snímcích mohlo být uděláno důkladněji a ve větší oblasti okolo optického disku. Zadání práce však považuji za splněné. Student byl v rámci řešení práce aktivní a pravidelně využíval konzultací. Často se však potýkal s problémy spojenými zejména s implementací zdrojových kódů v prostředí MATLAB. Nicméně, k řešení problémů přistupoval kreativně. Dosažené výsledky a celkový přístup studenta hodnotím klasifikačním stupněm B/88 b.

Navrhovaná známka
B
Body
88

Posudek oponenta

Harabiš, Vratislav

Student se ve své práci měl zabývat lokálními binárními vzory jako prostředkem pro analýzu tloušťky vrstvy nervových vláken na snímcích sítnice oka. Předložená práce má rozsah 43 stran. V teoretické části student předkládá přehledný a velice výstižný popis jednotlivých metod lokálních binárních vzorů pro popis textury. Uvedené metody testuje a výsledné příznaky se pokouší klasifikovat s využitím umělých neuronových sítí. Zde není zcela jasné, na základě čeho dospěl k rozdělní množiny vzorků v poměru 70% vzorků jako tónovací a 30% vzorků jako testovací část. U vyhodnocení výsledků chybí trochu širší diskuze, zaměřující se především na různé vlivy na texturu (osvětlení snímku, šum, vlastnosti různých oblastí sítnice apod.). Po formální stránce je práce na výborné úrovní, příkladná je práce s odbornou literaturou. Členění práce je přehledné a jednotlivé metody jsou velice výstižně popsány. Vytýkám pouze nižší kvalitu některých obrazů. Zadání práce je splněno v celém rozsahu.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 65372